Han planterar en egen rosbuske i trädgården med hjälp av potatis.

Nu går vi mot varmare tider och då finns det inget bättre än att spendera långa dagar i rabatten för att fixa och dona så trädgården blir riktigt tjusig. När det kommer till plantering finns det många smarta hemligheter på hur du billigt och enkelt kan få ut så mycket som möjligt av det du arbetar med – och det här är ett sådant fiffigt knep som jag inte hade en aning om men som jag genast kommer att testa när jag ger mig ut i trädgården nästa gång. Med hjälp av vanlig potatis kan du nämligen få dina rosor att föröka sig och bli en hel buske – eftersom potatisen hjälper till att hålla sticklingarna fuktiga och bidrar till att utveckla rotsystemet. Metoden är klockren för att få din rosenträdgård att växa utan att det kostar pengar, och slutresultatet är så klart otroligt vackert. Kolla in detta!  

Du behöver:
Spade
Trädgårdssax
Färska sticklingar från rosor
Potatis
Skruvmejsel, spik eller annat spetsigt föremål
Planteringsjord
Sand

1. Börja med att gräva ett stort hål i trädgården på den plats där du vill få dina rosor att växa. Fyll med lite sand och sedan planteringsjord i botten av hålet.

Bildkälla: Pixabay

potatis1

2. Leta upp sticklingar som är 15-20 centimeter långa, gröna och välmående. Klipp dem i en 45-gradig vinkel så att du kan få ut så mycket som möjligt av dem när det är dags att plantera.

Bildkälla: ehow.com

potatis2

3. Ta bort löv och rosentaggar så det blir helt slätt.

Bildkälla: Youtube

potatis3

4. Nu kommer potatisen in i bilden. Gör ett hål med något spetsigt i mitten av din potatis. Hålet ska vara lite bredare än sticklingen och ungefär 5 centimeter djupt.

Bildkälla: Youtube

potatis4

5. Sätt sticklingen i potatisen.

Bildkälla: Youtube

potatis5

6. Du kan plantera flera potatisar i närheten av varandra. Förhoppningsvis kommer då flera av dem att växa ordentligt!

Bildkälla: Imgur

potatis5.2

7. Lägg ner i hålet…

Bildkälla: Youtube

potatis6

8. … och släng över lite jord så att potatisen precis blir täckt. Se till så att jorden är kompakt.

Bildkälla: Youtube

potatis7

9. Sätt gärna ner en pinne i marken så att rosorna kan växa uppåt mot pinnen. Vattna varje dag men var noggrann så du inte övervattnar rosorna: jorden ska vara fuktig men fortfarande lite smulig, men om du råkar övervattna så ruttnar både potatisen och sticklingen.

Snart har du en vacker rosbuske som du har gjort alldeles själv!

Bildkälla: Youtube

potatis8

Här kan du titta på ett videoklipp som visar hur du kan gå tillväga:

Jag tycker att det här låter riktigt smart och det är ju perfekt om man vill ha en välmående och vacker trädgård utan att det ska kosta för mycket. Dela gärna vidare till alla dina vänner som älskar att fixa och dona i trädgården!