Hon tar fram en sax och klipper sönder sin gamla handduk. När hon är klar… Varför har jag aldrig tänkt på detta?

Jag har aldrig tyckt om att slänga saker – och därför brukar det bildas högar av gamla prylar hemma hos mig. Det som är gammalt och utnött ligger gärna kvar i garderoben eller byrån istället för att slängas, skänkas eller för den delen återanvändas. En sådan sak som ofta sparas, samtidigt som det köps nytt, hemma hos mig är handdukar. Jag kan inte räkna hur många gamla handdukar som har tappat mjukheten men som ändå har fått bli kvar i en låda eftersom jag har tänkt att det kan vara bra att ha någon gång i framtiden. Nu, när jag har ramlat över det här knepet, kan jag äntligen slå två flugor i en smäll. Jag kan ha kvar mina handdukar – men samtidigt återanvända dem till något betydligt mer fantasifullt som blir en annorlunda men läcker detalj i mitt badrum. Det går nämligen att göra flätade små badrumsmattor av handdukarna. Detta är så sött och det blir dessutom extra snyggt om man har flera olika färger att använda sig av. Testa gärna själv!    

Du behöver detta:
Några handdukar (gärna i olika färger)
En sax
Nål och tråd

1. Vik handdukarna i mitten och klipp sönder dem i cirka 2,5 centimeter breda remsor. I den här varianten används 13 remsor för att göra en medelstor badrumsmatta.

matta1

matta1.2

2. Ta tre remsor, gärna alltså i olika färger, och sy ihop dess ändar.

matta2

3. Börja fläta ihop de tre remsorna. Vik ändarna undertill så att de hårda kanterna inte syns.

matta3

matta3.2

4. Ta sedan tre nya remsor, sy fast dem på de redan flätade remsorna och gör flätan ännu längre med dina nya remsor.

matta4

5. När du har flätat klart alla dina remsor till en enda lång fläta så syr du ihop mattan samtidigt som du formar den. Snart börjar en rund matta ta form.

matta5

matta5.2

matta5.3

6. Sy ihop de allra sista ändarna när mattan är ihoprullad – och din nya badrumsmatta är klar!

matta6

Om du vill ha en ännu tydligare guide till hur du går tillväga så kan du kika på det här klippet:

Jag tyckte i alla fall det här var ett riktigt smart knep och du får gärna dela vidare om du håller med. Om du vill ha fler liknande tips för hemmet i ditt flöde, ja då klickar du bara på gillaknappen här under.