Hygienföretaget: Så sprider vanliga toalettmissen miljontals bakterier.

Brukar du stänga toalettlocket innan du spolar? Bra, fortsätt med det. Varje gång du spolar sprider nämligen din toalett ut miljontals bajs- och kissbakterier. Och bakterierna kan sprida sig långt och i värsta fall på tandborsten om du inte stänger locket.

Din toalett är en riktig bakteriebomb. I ett enda gram avföring finns hundratusen miljoner bakterier, enligt hygienföretaget Initial. Det jobbiga är att bakterierna kan överleva i flera veckor, på grund av den fuktiga miljön i toaletten. Fast du du spolar flera gånger kommer ungefär en miljon bakterier att överleva till nästa spolning. Många av bakterierna hamnar på golvet eller på toalettringen, andra kan bli hängande i luften i flera timmar. Bakterierna kan även sprida sig upp till sex meter från toaletten. Det innebär att bakterierna kan hamna på en mängd ställen, bland annat din tandborste.

Lösningen? Kom ihåg att stänga toalettlocket INNAN du spolar och glöm inte att tvätta händerna ordentligt.

– Det allra viktigaste är att tvätta händerna noga. Många har med handdesinfektion när de går ut för att skydda sig från förkylningar och kräksjuka, men det räcker inte. Handdesinfektion kan användas som ett komplement till handtvätten – men aldrig ersätta den, säger Björn Hellquist, kategoriansvarig på Initial, i ett pressmeddelande.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.