I Norrland växer ett bortglömt bär som är rena hälsobomben för din kropp

Mataffärer i all ära, men våra svenska skogar är faktiskt rena skafferierna bara man vet vad man ska leta efter.

Här växer mängder av svampar och bär som med enkla recept kan förvandlas till lika goda som hälsosamma maträtter eller drycker.

Många känner redan till att blåbär, tranbär och gojibär har mängder av positiva effekter på hälsan. Men det finns faktiskt ytterligare ett bär som är sprängfyllt med nyttiga antioxidanter och är nyttigt för kroppen att äta. Bäret heter kråkbär och kallas ibland för ”det bortglömda bäret” då många inte känner till alla hälsofördelar det bär med sig.

Här är 9 anledningar till att kråkbäret är ett riktigt litet superbär!

1. Sprängfyllt med nyttiga ämnen

Kråkbär innehåller rikligt med antocyaniner, tillsammans med blåbär faktiskt de högsta värdena bland bär, och tack var en hög koncentration av antioxidanter anses kråkbäret minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar. Kråkbär innehåller också polyfenoler, som enligt en italiensk studie kraftigt minskar risken att dö i förtid. Dessutom finns det massor av C-vitamin i kråkbär som bland annat behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad.

2. Hjälper mot snöblindhet

Snöblindhet uppkommer om ett oskyddat öga utsätts för stora mängder UV-strålning, och kan leda till att små sår uppstår på hornhinnan. Anledningen till att snöblindhet kan uppstå är att snön reflekterar solljuset vilket ökar exponeringen för UV-ljus. Ett sätt att motverka detta är att bära solglasögon. Men skulle skadan redan vara skedd kan man faktiskt ha användning av kråkbär. Inuiterna på Grönland har länge sköljt sina ögon med kråkbärssaft när de drabbats av snöblindhet. Ett bra tips att ha med sig om man ska ut i snön. 

3. Kan hjälpa mot njursten

Kråkbär har länge använts inom folkmedicin och ett té kokat på kråkbärsris har bland annat använts för behandling av njursten då riset innehåller garvämnen. Samma typ av té på kråkbär har också använts mot tuberkulos.

4. Bra vid magproblem

Det kan vara bra att veta att kråkbär kan ha en laxerande effekt om man äter för mycket av bären. Men de kan tack vare sina laxerande effekter vara effektiva vid förstoppning. Inom folkmedicinen har kråkbär också använts som urindrivande medel. Kråkbär kan även användas för att motverka diarré med hjälp av ett dekokt på barken eller riset. 

5. Gott i matlagning

Kråkbären kan vara lite sträva och syrliga i smaken men är en alldeles utmärkt ingrediens i matlagning. Kokas bären förbättras smaken och de kan med fördel användas i sylt och saft. En trevlig och välsmakande efterrätt får man om man blandar kokade kråkbär med lite citronsaft tillsammans med grädde och socker.

Bladen, som är barrlika till sitt utseende, kan användas till örtté. Färska kråkbär är också en perfekt törstsläckare om man är ute och vandrar. Samerna gjorde faktiskt glass av kråkbär genom att lägga bären i renmjölk och sedan frysa in den och i Finland finns såväl likörer som marmelader gjorda på kråkbär.

6. Kan läka sår

FOTO: Wikipedia Commons

Om du dragit på dig små sår i munnen kan det vara en god idé att plocka fram en näve kråkbär. Inom folkmedicinen har nämligen kråkbär använts vid behandling av orala sår genom att man gurglat kråkbärssaft.

7. Stor favorit hos djuren

Vi människor kanske inte riktigt insett hur mycket nyttigheter kråkbäre innehåller, men våra djur har varit desto snabbare med att uppskatta bärets alla fördelar. Björnar älskar såväl blåbär som kråkbär och kan faktiskt få i sig så mycket som 20 000 Kcal/dag bara genom att äta dessa bär på hösten. Även fjäll- och skogsfåglar äter mycket kråkbär och bären utgör viktig föda för fåglarna, så kom ihåg att inte plocka allt när du är ute på kråkbärsjakt!

8. Kan lindra influensa

Tack vare att kråkbärsplantan innehåller garvämnen kan den förutom att motverka diarré och hjälpa svaga njurar också användas för att lindra influensa.

9. Finns i hela landet

Kråkbären, som tillhör växtfamiljen ljungbär, finns faktiskt i två olika sorter i våra svenska skogar: nordkråkbär och sydkråkbär. Nordkråkbären, som är lite större än sydkråkbären, växer huvudsakligen i Norrland, medan sydkråkbären finns söder om Mälaren. Kråkbär växer på sandmarker, myrar, hedar, hyggen, klippor, havsstränder och kalfjäll. 

Känner du någon som borde veta mer om kråkbär?

Tveka inte att dela med dig av tipset på Facebook, så att alla du känner kan få nyttig info om detta superbär!