Jag brukade alltid ha den i skåpet. Men nu… Såpa är ju det bästa nånsin!

Jag har alltid haft en flaska såpa ståendes hemma, men egentligen har den mest stått ensam och lite ledsen i skrubben. Visst, det har hänt att trägolvet har fått sig en omgång då och då, men inte visste jag att såpa är allt jag behöver. Egentligen. Nu behöver jag inte spruta ut kemikalier över allt – såpan fixar biffen. Här är några av alla smarta användningsområden, vilken fantastiskt produkt!

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna

1. I badrummet

Det är tyvärr ett rum som ofta behöver städas, men nu är det enkelt med hjälp av lite såpa. In- och utsidan av toalettstolen rengörs enkelt med lite såpa, självklart använda toalettborsten till insidan som vanligt.

badrum

Handfatet blir också skinande rent, allt som behövs är lite såpa på en skursvamp. Men det är inte bara toalett, handfat och dusch som blir som nytt. Vägg och golv mår också fantastiskt bra av såparengöring.

2. Bilen och cykeln

De hjulbeprydda fordonen blir som nya när de rengörs med såpa. Glöm inte heller att gnida in däckens sidor med såpa – de kommer att se fantastiska ut!

bil

3. Båten

Båten, kanoten och kajaken blir rena på in- och utsidan med såpa. Och miljön kommer tacka dig för att du använder ett miljövänligt rengöringsmedel.

bat

Ibland kan fendrarna och förtöjningen gnissla och förstöra den rofyllda tillvaron. Smörj in dem med lite såpa så bör gnisslet upphöra. Lysande enkelt!

4. Djuren

Jo, du läste rätt. Smådjurens burar kan rengöras med såpa och vatten, då finns det inte heller någon risk för att farliga kemikalier finns kvar. Men även hästens seldon blir skinande rena med såpa – och lädret torkar inte ut!

hundbad

Sist men inte minst kan du hälla lite såpa i ljummet vatten när katten eller hunden behöver bada.

5. Golven

Det kanske mest klassiska användningsområdet för såpa. Parkett och lackade trägolv kan fukttorkas med såpavatten och en ordentligt urvriden trasa, här ska du dosera 5 milliliter såpa till 1 liter vatten.
När ett nytt trägolv ska behandlas använder du Gul såpa eller Citronsåpa, då ska du dosera 2 deciliter såpa till 1 liter vatten.

golv

Men det finns långt många fler golvtyper som mår bra av såpa! Mer information finns i slutet av artikeln.

6. Hudvård

Ibland gnuggar jag hål på mina händer när de är ordentligt smutsiga, men det behöver jag inte oroa mig för när jag använder såpa i stället. Fantastiskt!

fotbad

Mirakelmedlet gör även under för fötterna om de får vila i ett fotbad med ljummet såpavatten.

7. I köket

Såpa är ett sant mirakelmedel i köket. Om ugnen behöver rengöras kan du gnida in den med koncentrerad såpa, värma upp den till 100 grader och sedan stänga av. Låt den svalna och tvätta ur den med vatten.

ugnar

Kastruller med fastbrända rester kan vara ett gissel, men koka bara upp såpa med vatten och låt stå en stund med lock. Sedan kan du skölja ur den och diska som vanligt.

Diskbänk och diskho blir som nya med lite koncentrerad såpa på en skursvamp, för att inte tala om det dammiga fettet på fläkten som försvinner i ett nafs om du låter såpan verka några minuter först.

Spishällen blir även den skinande ren med hjälp av såpa. Tänk hur många olika medel jag tidigare använt, helt i onödan.

8. Skor, smycken och glasögon

Häll lite såpa på glasögonen och skölj dem under rinnande vatten. Gnugga med en fuktad trasa och efterpolera med en torr mjuk trasa.

silverputs

Smutsiga gummistövlar blir som nya om de smörjs in med lite såpa som får verka en stund. Sedan kan de tvättas av med en svamp och vatten.

Guld- och silversmycken rengörs med outspädd såpa på en tandborste – skölj med vatten och torka med mjuk trasa. Otroligt!

9. I vardagsrummet

Förutom golvet finns det oftast fler detaljer som mår bra av lite hederlig såpa. Kristallkronan får en ny lyster om den rengörs med lite såpavatten och koppar får snabbt tillbaka sin rätta look.

kristallkrona

Möbler rengörs enkelt med en trasa som fuktats med såpa vatten.

10. Utomhus

Såpa är ett sant mirakelmedel och fyller så många funktioner att det är omöjligt att ta upp allt. Det mesta blir enklare med några smarta uthomhusknep dock, som exempelvis hårda och intorkade målarpenslar som faktiskt snabbt blir mjuka i en behållare med såpa.

tomater

Även trätrallen och trappstegen på utetrappan blir som nya med såpa – precis som utemöblerna efter sommarens sorti. Grillen blir fin om du smörjer in gallret och grillens insidor med koncentrerad såpa. Vänta en stund och skrapa rent med en borste, skölj sedan med vatten och torka.

Såpa må uppskattas av mig, men jag vet att de rackarns bladlössen försvinner om jag sprayar en lösning på utsatta områden. Lösningen ska bestå av 9 deciliter vatten med 0,5 deciliter såpa, tillsätt sedan 1 deciliter rödsprit.

11. Annat smart

Visste du att man använder såpa när man bereder ull för hand? Detta görs i tovningsprocessen.

gangjarn

Det kanske inte är så många som bereder ull för hand – dock är kärvande lådor och gnisslande dörrar betydligt vanligare. Om du smörjer gångjärnen med lite såpa som slutar dörren att gnissla, och lådan glider lättare om du stryker med ett lager såpa.

Tips: Glöm inte att man kan blanda 5 milliliter såpa med 5 deciliter vatten och hälla det i en sprayflaska för enkel och smidig rengöring.
Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna

Informationen är hämtad från Grumme Såpatips som du hittar här.