Jag har gjort fel hela tiden. Du ska INTE skölja av innan du stoppar i diskmaskinen.

Jag vet inte hur ni gör med er disk innan ni ställer in den i diskmaskinen, men jag sköljer alltid av den innan, även om jag egentligen är ganska slarvig rent generellt.

För det är ju så man gör?

Fel, menar företagen bakom diskmaskiner och diskmedel. Det är nämligen så att när fabrikerna testar diskmaskiner så testas de innan maten sköljs bort. Det ger alltså ett renare och bättre resultat om man inte sköljer disken.

Det som gäller är att endast skrapa bort matresterna innan disken stoppas in i maskinen, undvik att spola vatten på disken.
– När fabrikerna testar diskmaskiner så testas de utan att maten sköljs bort. Och det visar sig att resultaten är bättre då. Dessutom tar det mer energi att skölja först och maskinmedlet rengör väldigt bra. Det är ett självrensande filter som gör att matresterna samlas och löses upp. Detta går genom en separat pump och försvinner, säger Kjetil Mikkelborg, marknadsansvarig vid Grundig, till norska tidningen VG.

Men det är inte så konstigt att man sköljer av disken innan. Enligt en undersökning genomförd av Miele, som tillverkar hushållsmaskiner och vitvaror, så sköljer hela 95 procent av användarna sin disk innan de stoppar in den i diskmaskinen.

Förutom att du sparar en massa tid så sparar du dessutom vatten. Finn Aagard som är presskontakt vid Electrolux i Norge berättar för VG:
– Sköljprogrammen använder högst fyra liter vatten. Och du kan tänka dig hur mycket varmvatten som går åt när du sköljer tallriken.

Så här enkelt sparar du tid, vatten och får renare disk:

• Ät mat precis som vanligt
• Istället för att skölja disken skrapar du endast bort större matrester, köttben, fiskben och dylikt.
• Lägg disken i maskinen.
• Starta den som vanligt.
• Luta dig tillbaka och njut av tiden du sparat.

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna