Klockrena knepet mataffären inte vill att du ska se – så får du jordgubbarna att hålla längre

Jordgubbar är enligt mig det absolut bästa som finns. Få saker skriker sommar som en tallrik med jordgubbar och grädde.

Men tyvärr brukar hållbarheten för jordgubbarna vara lite sisådär. Inte sällan blir de gamla och mjuka innan man hunnit sätta tänderna i dem.

Som tur är finns ett knep som förlänger hållbarheten på jordgubbarna med flera dagar!

Om somrarna konsumerar jag oerhörda mängder jordgubbar. De är helt klart mina favoritbär, hur de än äts. De är goda så väl med glass som med grädde eller mjölk. Och vem tackar nej till en underbar jordgubbstårta?

Det är inte bara goda att äta – de är nyttiga också. Jordgubbar innehåller nämligen massor av antioxidanter, c-vitamin, magnesium och kalium och det sägs att de är bra för synen och kan mildra högt blodtryck.

Blir snabbt gamla gubbar

Enda nackdelen är att ”gubbarna” blir gamla rätt så fort. Våra svenska jordgubbar håller sig ungefär i fem dagar i kylen, importerade håller sig fräscha några dagar till.

Så det kan vara snopet om man inhandlat eller plockat jordgubbarna i början på veckan och planerar att äta dem till helgen. Det kan då vara så där mjuka och obehagliga, eller rent av ruttna.

Så får du jordgubbarna att hålla längre

Men det finns ett knep som kommer att revolutionera din sommar! Jag är så glad att fick lära mig det här. Det är en genialiskt metod som vi kan tacka naturvetenskapen för.

Det du behöver är en bunke, vatten och ättika eller vinäger. Börja med att måtta upp ungefär en femtedel ättika/vinäger och tillsätt sedan fyra femtedelars vatten. En bra måttstock kan vara 1 deciliter ättika och 5 deciliter vatten.

Lägg i de osnoppade jordgubbarna i blandningen och låt de dra i några minuter. Blandningen kommer säkert att bli lite grumlig, vilket precis är tanken.

Det som händer är nämligen att ättikan eller vinägern kommer att rensa jordgubbarna från diverse bakterier och mögelsporer, vilket är två saker som gör att de blir dåliga snabbare.

Torka därefter jordgubbarna noggrant. Du kan låta dem droppa av i en sil eller torka dem med hushållspapper. Viktigt är bara att de blir helt torra.

Lägg dem sedan på hushållspapper i kylen så att det suger upp eventuell fukt som jordgubbarna kan komma att producera.

Bonusknep

Utöver det knepet så finns det några bonustips för hur du förlänger jordgubbarnas hållbarhet.

1. Behåll knopparna på fram tills att du ska äta dem, detta ger en längre hållbarhet.

2. Om du inte ska äta jordgubbarna på några dagar så är det bättre att köpa en låda med lite grönare och omognare bär i. När du väl ska äta dem kommer de vara prima!

3. Ser du att något bär i lådan är rutten så kasta den omedelbart. Möglet kan lätt sprida sig snabbt till resten av bären.

jordgubbar
Foto: Pixabay

Nu hoppas jag på att de här tipsen kommer att underlätta sommaren för dig, och att du får njuta av riktigt mycket jordgubbar i sommar!

Dela gärna den här artikeln vidare med dina bekanta på Facebook – så att de också får ta del av knepet!