Mysiga knepet som förbättrar din hälsa – du kommer att vilja göra det flera gånger om dagen

Att kramas är verkligen det bästa som finns, speciellt om det är någon man håller riktigt kär! Helst skulle man bara vilja kramas hela dagarna och faktum är att en, eller helst flera, kramar förlänger livet. Det är till och med vetenskapligt bevisat.

Att få ge en gammal vän eller en käresta en riktig björnkram är något nästan alla uppskattar lika mycket. Men det finns en vetenskaplig förklaring till varför vi gilar fysisk närhet så mycket, det är nämligen hälsosamt att kramas och våra kroppar behöver det.

Utöver att stärka banden ytterligare med den man kramar så slappnar kroppen av på ett sätt den inte gör utan fysisk beröring. En kram utsöndrar nämligen hormonet oxytocin som i det närmaste kan beskrivas som ett superhormon. Oxytocin stärker nämligen immunförsvaret och höjer vår smärttröskel, vilket reducerar eventuella fysiska smärtor.

Att kramas mycket verkar inte bara gott för kroppen utan gör även underverk för själen. Vid kramar, och annan fysisk närhet, ökar produktionen av dopamin och serotonin i kroppen. Dopamin och serotonin reglerar vårt humör, vid låga nivåer är det lätt hänt att vi glider in i depressioner och liknande. Med andra ord: med hjälp av kramar kan man förebygga nedstämdhet och negativ stress.

I det långa loppet kan kramar till och med förlänga livslängden hos oss. Hjärtfrekvensen går ned vid fysisk närhet samtidigt som immunförsvaret får sig en rejäl boost vilket gör oss friskare och mer motståndskraftiga mot infektioner av olika slag.

Efter att ha läst den här artikeln är jag säker på två saker. Ett: vi borde alla dela den här artikeln med våra vänner så de får chansen att ta del av den här härliga och nyttiga informationen. Två: jag ska definitivt krama mina nära och kära mer, de är trots allt det viktigaste vi har.