När du upptäcker vita fläckar i munnen – akuta huskurer som kan stoppa smärtan

Har du upptäckt att det svider i munnen när du äter eller när du borstar tänderna? Då är du inte ensam. 

Afte är sår eller blåsor i munhålan som sakta växer och brister, för att sedan utvecklas till kraterlika och ofta mycket smärtsamma sår. Själva blåsan är svår att upptäcka, eftersom den brukar spricka i ett tidigt stadium.

Tillståndet är relativt vanligt – man räknar med att ungefär var femte person någon gång i livet drabbas av afte. 

Det finns många olika teorier om vad som orsakar de besvärliga såren, men vanligtvis brukar blåsorna försvinna efter 10-14 dagar. 

Två veckor kan dock kännas som en evighet när det gäller blåsor och sår i munnen, lyckligtvis finns det några snabba huskurer som kan lindra problemen. 

Här är 5 husmorstips som kan förkorta läkningstiden och stoppa smärtan. 

1. Papaya 

Papayan är en väldigt C-vitaminrik frukt som dessutom innehåller karotenoider, A-vitamin och många andra viktiga näringsämnen.

Papaya rekommenderas ofta till personer som har problem med att smälta proteiner, men sägs också ha egenskaper som lindrar afte och hämnar uppkomsten av blåsor i munnen.

Frukten sägs ha antiinflammatoriska effekter och används även i vissa delar av världen för att lindra tandvärk, så testa att tugga på lite papaya och förhoppningsvis försvinner blåsorna efter några dagar. 

Pixabay

2. Lakrits

Lakrits är inte bara väldigt gott – själva lakritsroten har använts som läkeväxt i över 6 000 år och sägs kunna behandla en rad åkommor.

Studier har också visat att lakritsextrakt kan snabba på läkningstiden för personer med afte. Så varför inte ge det ett försök?

3. Bikarbonat

Testa att badda lite bakpulver på det drabbade området i munnen.

Bakpulver/Bikarbonat är en gammal klassisk huskur mot en rad sjukdomar, bland annat kan bikarbonat neutralisera de frätande syrorna i munnen. 

Pixabay

4. Teträdolja

Ursprungsbefolkningen i Australien använder sedan länge teoljebusken som bakteriedödande medel. Extrakt av oljan förekommer också i en hel del munvårdsprodukter och tros vara bra mot svampinfektioner i munnen.

Teträdolja sägs även döda och hämma bland annat stafylokocker, colibakterier, herpesvirus och candidasvamp, även om det behövs mer forskning på området. Testa att badda lite av oljan på en bomullstuss och placera på såret i munnen.

4. Kyddnejlika

En del som har haft svåra sår i munnen har med framgång provat kryddnejlika för att lindra besvären. 

Ta lite kryddnejlika på fingret eller lägg direkt på blåsan. Det kommer svida ordenligt en stund, men sedan börjar det antiseptiska ämnet eugenol verka i munnen och detta ämne är lokalbedövande.

Pixabay

Bonustips: Byt tandkräm

Drabbas du ofta av blåsor i munnen kan det vara läge att fundera på valet av tandkräm. Många tandkrämer innehåller nämligen natriumlaurylsulfat, som kan irritera slemhinnorna i munnen och påverka förekomsten av sår i munnen.  

Den som har såriga blåsor i munnen (afte) rekommenderas ibland av tandläkare att byta till en tandkräm utan natriumlaurylsulfat. 

Wikipedia

Jag ska i alla fall lägga dessa tips på minnet och jag hoppas verkligen att någon där ute kan få användning för någon av dessa huskurer. Men kom ihåg att du bör söka vård för dina sår eller blåsor i munnen om du har svårt att äta eller haft besvär i mer än två veckor. 

Dela gärna vidare dessa tips på Facebook om du vill hjälpa fler att må bättre och förhoppningsvis bli kvitt irriterande blåsor och sår i munnen!