Ny forskning: Därför är trädgårdsarbete det bästa sättet att komma i form och må bra.

Att fixa och dona i trädgården är inte bara nyttigt på grund av den friska luften. Det är också en alldeles utmärkt vardagsmotion – och ett klockrent sätt för att komma i form, enligt ny forskning. Så glöm hantlar, skivstänger och långa löprundor. Nu kan du med gott samvete plantera och gräva i rabatten istället för att ge dig iväg på det där tunga gympasset!

Anledningen är lika enkel som självklar. Om du får motion via något du tycker om, istället för att plågsamt tvinga dig själv till gymmet eller löpspåret, så blir chansen större att du fortsätter på det inslagna spåret och väver in det i dina dagliga rutiner.

– Nyckeln är hållbarhet. Den rätta vägen för att lyckas fortsätta träna är att göra något du älskar, som trädgårdsarbete, eller att göra något av en specifik anledning, som att gå eller cykla till jobbet, säger professorn Naveed Sattar vid Glasgows Universitet till Daily Mail.

Det är alltså här trädgårdsarbete kommer in i bilden. Det är dels roligt, vilket ökar chansen till att du fortsätter – men det är faktiskt också bra träning. Bara en halvtimme i trädgården bränner massor av kalorier, exempelvis gör du av med 165 kalorier av att klippa gräset, 150 kalorier av att gräva och 120 kalorier av att räfsa löv.

– Trädgårdsarbete är fantastiskt. Det får dig att komma ut, det hjälper att bygga muskler och det bränner kalorier, säger Naveed Sattar till Daily Mail.

Den här typen av lättare, men kontinuerlig, motion uppmuntras därför starkt av läkare. Faktum är att det till och med halverar risken för att du drabbas av hjärtattack – samtidigt som det kan öka din livslängd med upp till sju år.

– De här resultaten visar ytterligare den positiva inverkan som trädgårdsarbete och tillgång till grönområden har på vårt fysiska och mentala välmående, säger doktorn William Bird enligt Daily Mail.

Så passa på nu när vi går mot varmare tider: bege dig ut i trädgården så ofta du får chansen och tycker att det är roligt. Det kommer göra underverk för din hälsa! Och du – dela gärna vidare till dina vänner så de också kan snappa upp det smarta tipset.