Så gör du upp en eld med en helt vanlig citron

Världen slutar aldrig att fascinera – och själv blir jag alltid lika förbluffad när saker och ting besitter oväntade egenskaper som jag inte hade en aning om.

Ta bara en citron. Vid en första anblick känns den kanske lite enfaldig och trist – men faktum är att denna frukt har stor potential även ute i naturen. Den kan nämligen användas för att… göra upp en eld!

Det låter kanske knasigt, men med ett litet överlevnadsknep kan du faktiskt utnyttja citronens energi för att skapa en batterifunktion och antända en lägereld som räcker i timmar. Praktiskt, och dessutom ett trick som kommer få dina vänner att gnugga ögonen.

Spana in det här och testa gärna själv – men du, glöm inte att vara i en säker miljö och alltid hålla brandsäkerheten främst.

Du behöver:
En citron
6 provpåsklämmor
Galvaniserad spik
Ledningstråd
Stålull

1. Gnugga citronen mellan händerna för att mjuka upp den.

Bildkälla: Youtube

2. Ta fram provplåsklämmorna och tryck ner dem i citronen. De ska sitta på en rad med ungefär 1 centimeters mellanrum.

Bildkälla: Youtube

3. Gör en likadan rad fast med spikar. Se till så att de inte rör i varandra.

citron3
Bildkälla: Youtube

4. Ta fram ledningstråd och dra den diagonalt från första provpåsklämman till den andra spiken. Gå vidare till nästa provpåsklämma och anslut den till nästa spik med ledningstråd. Gör likadant över hela citronen. Detta kommer skapa en reaktion mellan metallerna.

Bildkälla: Youtube

5. Den provpåsklämma som blev över kommer nu att fungera som positiv pol medan den överblivna spiken fungerar som negativ pol. Runt dessa snurrar du fast isolerad ståltråd – och du har nu ett batteri.

Bildkälla: Youtube

6. Dags att testa om det fungerar! Placera stålull på en torr yta och lägg lite toalettpapper ovanpå. Håll de två isolerade ståltrådarna, som är kopplade till plus- och minuspolen, mot stålullen – och visst, snart kommer det att fatta eld.

Bildkälla: Youtube

Vill du ta det en gång till? Spana in klippet här under:

Dela gärna vidare till någon som skulle tycka att detta var häftigt.