Så kan din mobiltelefon larma SOS och rädda liv med ett enda knapptryck.

Föreställ dig att du är inblandad i en trafikolycka. Eller att du är på väg hem och blir utsatt för ett rån. Förhoppningsvis kommer det aldrig att ske, men tyvärr så råkar vi människor ut för olyckor dagligen. Ibland med förödande konsekvenser och det är därför jag vill tipsa om detta enkla knep. Genom en enkel inställning på din mobiltelefon kan du be om hjälp om du skulle råka riktigt illa ut. Jag hade faktiskt ingen aning om detta, men det är ju fantastiskt vad modern teknik kan bidra med ibland. Och när det som i detta fall kan rädda liv, så måste vi hjälpas åt så att fler kan använda sig av den här funktionen.  

Tänk dig att du är inblandad i en allvarlig trafikolycka. Det är ett scenario som du inte ens önskar din värsta fiende, men det händer trots allt. Av någon anledning är du så pass skadad att du inte klarar av att ta upp mobiltelefonen för att ringa efter hjälp.

null

Men telefonen kan ändå bli din räddning, utan att du behöver säga något. Lösningen är lika enkel som genial: Varje Android-telefon har en inbyggd SOS-funktion.

Du aktiverar den genom att hålla in volymknapparna i 3 sekunder. Vad som händer? Mobiltelefonen tar automatiskt ett foto med främre och bakre kameran. Bilden sänds tillsammans med nödmeddelandet och din position, till en lista av förutbestämda kontakter.

1. Så här gör du: Gå in på inställningar (kugghjulet).

2. Du hittar det också i högra hörnet när man drar neråt på hemskärmen.

3. Välj ”Min enhet” och ”Säkerhetshjälp”.

4. Aktivera tjänsten längst upp till höger.

5. Fyll i nödkontakt och övrig information.

Hittills är denna funktionen begränsad till Android-telefoner, men förhoppningsvis kommer konkurrenterna ta efter detta. Har du iPhone kan du använda dig av Medicinskt ID, som är en flik i Hälsa-appen där du kan fylla i blodgrupp, allergier, närmast anhörig med mera. Du kan där även välja att låta denna information vara tillgänglig från låsskärmen så att vem som helst kan få tillgång till den, om du skulle vara i nöd.

Bildkälla 1, 2.

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna