Så rengör du mattan som ett proffs. Här är 7 smarta knep alla kan ha nytta av.

Mattor är inte en naturlig prydnad och del i varje vardagsrum, de fyller ju faktiskt en funktion under de kallare årstiderna också. Förutom att det är skönt att sätta ned kalla fötter på en mysig matta, så hjälper mattor även värmen att stanna i rummet. Men tyvärr har mattor också har en förmåga att samla på sig mycket smuts och fläckar. Ibland måste man lägga ned mycket pengar på att kemtvätt för att rengöra mattan, men det finns några husmorstips som kan vara värda att testa innan du lämnar in mattan för professionell hjälp. Dessa 7 smarta tips brukar hjälpa i de allra flesta fall, så därför ville jag dela med mig av listan.

1. Raklödder

lodder

Raklödder rekommenderas mot fläckar av alla slag. Sprid ut ett lager över fläcken och vänta i 30 minuter innan du gnuggar bort fläcken med en trasa. Du kan också testa att lägga lite vatten blandat med ättika för att behandla svåra fläckar. Denna metod fungerar även med fettfläckar.

2. Isbitar

ice11

Har något ”geggit” fastnat på mattan, typ ett tugummi, kan du lägga en isbit över. Isbiten förhårdnar tugummit och sedan kan du lättare skrapa bort det.

3. Ta bort torkat stearin

twitter11

Torkad stearin kan vara riktigt knepigt att avlägsna från mattor. Men ett tips som fungerar är att använda strykjärn och trasa. Trasan suger upp det flytande stearinet när det smälter av strykjärnets värme. Se bara till att anpassa värmen efter vad mattan tål! Det kan också vara bra att ha flera trasor till hands, så du kan byta efterhand när stearinet sugs upp.

4. Mot blodfläckar

wikihow1

Lite ljummet vatten och vanligt diskmedel brukar fungera utmärkt. Badda blandningen på hushållspapper eller en bomullstrasa och tvätta rent. Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken med papper.

5. Ättika mot kaffe

coffee99

I ett kaffeälskande land som Sverige har nog mattorna här fått sin beskärda del av kaffefläckar. Lösningen? Blanda en matsked diskmedel och en matsked ättiksprit med två koppar varmt vatten och strö över katastrofområdet. Låt blandningen sitta en stund innan du torkar bort.

6. Bikarbonat mot lukten

baking1

Även mattor kan börja lukta illa efter ett tag. Bakpulver/Bikarbonat är ett beprövad husmorsknep som fungerar mot det mesta, så även dålig lukt. Ju längre bakpulverlagret får ligga på mattan, desto bättre. Strö gärna ett jämnt lager över mattan och låt stå över natten.

7. Mot envisa rödvinsfläckar

carpet1

Här gäller det att vara snabb. Sug upp så mycket som möjligt av fläckarna med hushållspapper. Det fungerar också att hälla vitt vin(!), sodavatten eller salt på fläcken. Ett säkert tips är också att prova en ättikslösning för att få bort fläckarna.

Dela gärna listan vidare så att fler kan göra rent sina mattor om olyckan är framme!