Skriker ditt barn okontrollerat? Tryck på dessa punkter och förvånas över resultatet

Du känner säkert igen situationen. Plötsligt brister ditt barn ut i ett okontrollerat skrik – och det spelar ingen roll om du så byter blöja, matar, rapar eller försöker vagga den lille till sömns… för ingenting hjälper.

Det är ett läge som kan vara extremt stressande för vem som helst och om man dessutom redan har tillgodosett alla barnets behov kan man verkligen känna sig helt hjälplös.

Men det finns ett sista knep som säger sig kunna lugna barnet på nolltid. Jag talar om reflexologi, även kallat zonterapi, en teknik som använts sedan urminnes tider och som går ut på att massera olika zoner på kroppen för att lindra smärta.

Reflexologi är en behandlingsform inom alternativmedicin som enligt vissa kan vara mycket hjälpsam, så även om bebisar är upprörda.

Genom att trycka lätt på olika punkter på barnets fötter, som i sin tur kommunicerar med andra delar av kroppen, kommer barnet att lugnas – inte minst när det handlar om små bebisar som fortfarande anpassar sig till sin nya värld och är väldigt mottagliga för beröring.

Beroende på varför barnet gråter kan det vara olika delar som behöver stimuleras och allt handlar därför om att träffa rätt. I listan här under hittar du sex olika beröringspunkter som kan hjälpa ditt barn att bli av med smärta – men innan du sätter igång är det enligt experter viktigt att barnet är avslappnat, så börja förslagvis med ett varmt bad eller en lätt fotmassage.

Bildkälla: Pixabay

1) Huvud- eller tandvärk

Den här värken förekommer ofta under barnets uppväxt och då kan det vara en bra idé att massera toppen av barnets tår. Det är ett enkelt och effektivt sätt att behandla smärtan och faktum är att minstingen inte ens behöver vara vaken för att det ska fungera.

2) Bihålor

Vi vuxna är väl medvetna om vilken plåga det kan vara att ha ont i bihålorna – så tänk då hur det känns för barn som kanske aldrig har upplevt det förr. Genom att trycka på mitten eller undersidorna av barnets tår kan dock smärtor i bihålorna eller andra åkommor i andningssystemet lindras.

3) Bröst

Om smärtan sitter vid bröstet så är det trampdynorna, precis under tårna och ovanför hålfoten, som ska masseras i en cirkulär rörelse. På så sätt kan exempelvis en jobbig hosta eller ett tryck över bröstet lindras. Men du, tänk på att bröstinfektioner kan vara farliga och att du därför alltid ska ta med barnet till en läkare om du misstänker att något är allvarligt fel.

4) Solar plexus

Solar plexus är en samling nervceller som sitter i bakre bukhåleväggen, mellan magen och lungorna. Enligt reflexologin är solar plexus kopplad till en punkt i foten mellan trampdynan och hålfoten – och genom att trycka på denna punkt ska åkommor som upprörda magar, ryckningar och andningsproblem kunna lindras.

5) Buksmärtor

Smärtor i övre delen av buken, så som förstoppning, halsbränna eller problem med matsmältningen, kan lindras genom att massera området mellan mitten av barnets fot och trampdynorna. Om smärtan däremot sitter i nedre delen av buken, som exempelvis genom gasbildning eller uppblåst mage, ska du massera området mellan mitten av barnets fot och hälen.

6) Bäcken

Eftersom bebisar ibland kan växa i snabbare takt än vad deras kroppar är redo för, så kan det vara vanligt att de upplever smärtor i höfterna eller bäckenet. Även det här kan lindras med hjälp av zonterapi – och du gör det genom att massera hälen, som är kopplad till just dessa områden i kroppen.

Källa: Remedy Daily

Kom ihåg att alltid uppsöka läkare om du tror att bebisen är allvarligt sjuk. Den här listan kan däremot fungera som ett bra alternativ när det gäller mindre åkommor.

Prova gärna dessa smarta tips – och du, känn dig fri att dela vidare listan så fler där ute kan lindra sina barns smärtor på ett snabbt och effektivt sätt!