Sliten monstera? Här är smarta knepet som får den att växa som aldrig förr

Monsteran är en väldigt populär krukväxt som väcker stor och vacker med sina gröna blad.
Men trots att den är en av de mer lättskötta växterna behöver även den omsorg och kärlek för att nå sin fulla potential.
Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård” ger sina bästa tips för hur du sköter om din monstera.

Monsteran är enkel att känna igen med sina stora vackra gröna blad som kan växa lite åt alla håll. Den passar perfekt att ha både på ett bord eller ståendes på marken i en kruka, och personligen tycker jag det är den blomman som gör allra mest för ett rum.

Så sköter du om din monstera

Men hur ska man ta hand om den på bästa sätt? Vi vet att det är en av de mer lättskötta blommorna som tål mycket, men trots det behöver den kärlek.

monstera
Bildkälla: Shutterstock

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård”, ger sina bästa tips för hur du lyckas med monsteran.

Expertens råd för skötsel av monstera

För det första, när du köper en monstera, ska du tänka på att köpa en kompakt och stadigt exemplar. Bladen ska vara blanka och inte ha några skador.

Nu när det går mot varmare tider och solen visar sig betydligt mer är det viktigt att monsteran undviker stark sol, då den kan brännskada bladen som sedan blir fula.

– Den får ej heller stå mörkt då växer den dåligt och försvagas och blir aldrig så fin. Bladen växer dåligt och blir mindre med tiden, säger Helena till Newsner och fortsätter:

monstera
Foto: Newsner

– Monsteran behöver plats för att bli stor och pampig. Jorden ska hållas fuktig det är särskilt viktigt om luften är torr vilket den ofta är inomhus. Torka bladen med fuktig svamp för att den ska må bra och se frisk och fräsch ut. Men låt de nya bladen vara de är känsliga. Näringsvattna regelbundet med näring för gröna krukväxter. 

Ställ ut i sommarregn

Samtidigt som vi ser fram emot varma sommardagar kommer monsteran njuta av dåligt väder.

Börjar det regna i sommar? Var då gärna snabb att ställa ut blomman.

– Om man ställer ut den om sommaren när det regnar mår den bra. Om man inte har möjlighet till det går det lika bra att duscha den. För att den ska vara riktigt fin är det bra om man stöttar den med en eller ett par blompinnar, säger Helena till Newsner.

Ta del av trädgårdsexperten Helena Mattssons bästa tips och knep här!

Monsteran är verkligen en vacker krukväxt, jag tror bestämt att jag ska åka och köpa mig ytterligare en eller två stycken i vår!

Dela gärna vidare den här artikeln till dina vänner på Facebook som du vet kommer ha användning av tipsen hur man tar hand om monsteran!