Trädgårdsexperten: Detta får du ALDRIG glömma när du köper pelargoner

Få blommor tycker jag är så trevliga som pelargoner. Inte nog med att de blommar vackert och ger hemmet en härlig doft. De finns dessutom i så många olika former och färger så man aldrig tröttnar.

Pelargoner behöver likt alla andra blommor och växter kärlek. Men hur gör man för att de ska må så bra som möjligt under så lång tid som möjligt?

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som även driver bloggen Helenas Hem & Trädgård, ger sina bästa råd och tips till hur du sköter dina pelargoner.

Pelargoner är en av våra mest kära blommor. Den kom till Europa redan någon gång runt 1500- 1600-talet och så tidigt som i slutet av 1600-talet finns den dokumenterad i Blomboken av Olof Rudbeck, något som tyder på att den då nått Sverige.

Så sköter du om dina pelargoner

Pelargon kommer från det grekiska ordet ”pelargos ”som betyder stork. Och när man tänker på pelargonens fröställning som ser ut något som en fågelnäbb där den sticker ut så är det minst sagt ett bra val av namn.

Ta del av trädgårdsexperten Helena Mattssons bästa tips och knep här!

årets pelargon, tango deep rose with eye
Tango Deep Rose With Eye, Årets pelargon 2020 Foto: Pressfoto/Blomsterfrämjandet

Det finns runt 250 olika arter pelargoner, men den allra vanligaste är gruppen zonalpelargoner.

Årets pelargon 2020

Det var också just en sådan som vann ”Årets pelargon 2020” i form av den vackra Tango Deep Rose With Eye med sina intensiva och vackra färger.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson var nöjd med valet av årets pelargon. Hon driver även den populära bloggen Helenas Hem & Trädgård.

– Jag tycker det är ett mycket bra val! Läcker färg! Pelargoner med mörka blommor är alltid eftertraktade och mycket omtyckta. Ja mörka blommor och blad i allmänhet.Personligen gillar jag att blomman är i två nyanser har som ett öga mitt i. Såna gillar jag väldigt mycket, berättade Mattsson för Newsner i förra veckan.

Här kan du ta del av Helenas bästa råd kring hur du sköter om årets pelargon!

Pelargoner tycker i allmänhet om sol och näringsrik jord.

Pelargonen ”Augusta”, Helena Mattssons personliga favorit. Foto: Helena Mattsson

Men det finns flertalet saker du bör tänka på när du tar hand om dina pelargoner för att ge blomman de bästa förutsättningarna till att blomstra och överleva en längre tid.

Helena Mattsson: ”Låt dem vila”

Här är Helenas bästa tips för att dina pelargoner ska leva längre.

  • Låt dem vila under vintern.
  • Ställ dem ljust och svalt.
  • Dra ner på vattningen.
  • Klipp ner dem på våren och plantera om senare när du ser att de visar växtkraft. Om man gör det samtidigt tar det för mycket kraft av plantan som börjar producera nya sugrötter efter omplanteringen.

Ta del av fler av Helenas smarta trädgårdstips här!

Nu när våren är här och det blir varmare ser jag så mycket fram emot att spendera mycket tid i min trädgård och ge den all kärlek för att den ska blomma som aldrig förr.

Dessa tips tar jag verkligen med mig. Dela gärna vidare artikeln på Facebook så fler får reda på dessa smidiga tips från trädgårdsexperten!