Smarta knepet: En snabbtitt på detta och du kommer aldrig hacka lök på samma sätt igen!

Att laga mat är en konst, det kan nog alla hålla med om.

Men det finns vissa knep som vi vanliga dödliga aldrig får veta om.

Här presenterar vi 15 enkla proffsknep till matlagningen.

1. Ta bort chilifröna för att minska styrkan

Flickr

Chili ger en härlig styrka till matlagningen, men ibland kan det bli lite väl starkt. Genom att ta bort fröna från chilin behåller du den distinkta smaken men lindrar styrkan. Det är bara att skära chilin i två delar, rensa bort alla frön och skölj sedan i kallt vatten.

2. Hacka lök på ett enkelt sätt

Flickr

Att hacka lök är en konst. Men det kan också vara ett rent helvete om man gör det på fel sätt. Vem har inte varit med om att tårarna forsar när man hackar lök? Nu är det slut med det, för det finns ett mycket enkelt sätt att hacka lök som inte framkallar tårar. Skär löken i två delar, skala den och skär sedan horisontella linjer in mot roten, men inte ända fram. Avsluta med att skära vertikalt så får du jämna fina bitar.

3. Krispig potatis utan frityrolja

Flickr

Älskar du friterad potatis men är orolig för kalorierna? Skippa frityroljan och baka potatisarna med mjöl i ugnen. Det blir minst lika krispigt och gott som att fritera dem.

4. Ersätt vispgrädde med äggvita

Flickr

Skär ner på kalorierna till desserten genom att ersätta vispgrädden med äggvita. Konsistensen blir densamma, men kalorierna färre.

5. Lägga grönsakerna i varmt eller kallt vatten?

Flickr

Är du osäker på om du ska lägga grönsakerna i kallt eller varmt vatten när du lagar mat? Det finns en enkel regel: Om grönsakerna växer under jord = kallt vatten, om grönsakerna väger över jord = kokande vatten.

6. Få perfekt konsistens på äggvitan

Flickr

Ibland kan det vara svårt att veta hur länge man ska vispa äggvitan till desserten. Följ denna grundregel: vispa tills äggvitan blir tillräckligt stel så den är kvar i skålen när du vänder på den.

7. Koka inte morötter och rödbetor

Flickr

Ugnsbaka morötter och rödbetor i stället för att koka dem. Det blir både godare och nyttigare. Genom att lägga rotfrukterna i ugnen bibehåller du vitaminerna och smaken.

8. Kärna avokado på bästa sätt

Flickr

Det finns många metoder att ta bort avokadokärnan. Här är det enklaste: Skär runt hela frukten horisontellt. Gör sedan ett hack med kniven i kärnan och vrid bort den.

9. Salta alltid salladsdressingen först

Flickr

Om du ska göra salladsdressing finns det en enkel regel att följa: Börja alltid med saltet först, sedan kan du hälla på olivolja, balsamvinäger eller vad du vill ha. Om du saltar sist kommer inte saltet lösas upp ordentligt.

10. Rätt mängd vatten till pasta

Flickr

Pasta är en av de vanligaste maträtterna i hela världen. Men det är inte helt lätt att veta hur mycket vatten man ska använda. Proffsknepet är: En liter vatten till 100 gram pasta.

11. Bakpulver i potatismos

Flickr

Potatismos kan göras på många olika sätt och alla har sina favoritvarianter. Bakpulver är dock en underskattad ingrediens som gör att moset får en perfekt len och krämig konsistens. Addera mjölk för att få det ännu gräddigare.

12. Lägg frukten i mikron före du pressar egen juice

Flickr

Att pressa egen juice är både gott och nyttigt. För att få ut det mesta juicen från frukten kan du lägga den i micron först.

13. Rulla pajdegen i kakaopulver i stället för mjöl

Shutterstock

När man gör paj till efterrätt är det vanligaste att man använder mjöl när man rullar degen. Prova att använda kakaopulver i stället! Det är lika lätt att använda samtidigt som det ger en härlig smak till pajen.

14. Skär perfekta tomatskivor på ett enkelt sätt

Flickr

Tricket för att få till de där perfekta tomatskivorna till hamburgaren eller mackan är enkelt. Lägg den på sidan innan du skär. På så sätt hålls tomaten intakt och skivorna blir perfekta.

15. Köttbulleknepet

Flickr

Alla älskar köttbullar. Men att göra egna kan vara lite knepigt. Framför allt när det kommer till löken. Tricket för att få till de bästa köttbullarna är att steka löken innan du lägger dem i köttfärsen. På så sätt blir de garanterat inte råa och det ger dessutom en härligare smak.

DELA artikeln på Facebook till någon vän som behöver lära sig hur man hackar lök på bästa sätt!