Husmorsknepet: Så gör du för att alltid ha basilika hemma helt gratis.

Basilika är ju en helt fantastisk ört. Den ser vacker ut, doftar ljuvligt och smakar underbart. Därför vill man så klart ha gott om basilikaplantor hemma. Men det blir dyrt i längden om de inhandlas i butik. Med det här smarta knepet kan du dock försätta din lokala matbutik i konkurs (nåja). Allt du behöver göra är att köpa en enda basilikaväxt, eller odla upp egna. När du väl har en växt hemma kan du klippa av toppskotten och sätta dem i ett glas med vatten. Efter ungefär tio dagar har de utvecklat rötter och då kan de planteras ner i en vanlig kruka med jord.

1. Klipp av ett eller flera toppskott, se till att klippa just under en nod.

Schlaraffenwelt.de

basilika-klipp-1

2. Sätt sticklingen i ett glas med vatten.

Schlaraffenwelt.de

basilika-glas-2

3. Efter ungefär 10 dagar har rötterna utvecklats.

Schlaraffenwelt.de

basilika-rot-3

4. Plantera basilikan i valfri kruka, blomlåda eller grönsaksland.

Schlaraffenwelt.de

basilika-plant-4

Om man är konsekvent med det här knepet kommer bostaden att vara full av basilikaväxter inom några år. En endast basilika kan alltså räcka hela livet. Fantastiskt!

När du klipper av toppskotten är det viktigt att klippa precis under en nod, det vill säga där ett bladpar sitter eller suttit. Det är nämligen den delen som ska vara i vattnet.

Ett annat bra knep för att hålla din basilika fin och frodig är att skörda efterhand, genom att klippa av stjälkarna i toppen. Då fortsätter den att skjuta nya skott och växer dessutom mer på bredden. Tänk också på att en basilika helst inte ska gå i blom – då får den svårt att överleva.

Tänk på att det här knepet även fungerar med andra örter, men basilikan är klart enklare att lyckas med.

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna