Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Sova naken: Därför mår du bäst av att skippa pyjamas när du sover

Det är intressant hur vi människor fortfarande styrs av urgamla värderingar och sedvanor. 

Ingenstans är detta mer uppenbart än när det kommer till sovvanor. 

För pyjamasen är faktiskt ett ganska nytt påfund, i alla fall som sovplagg. Sovdräkten kommer ursprungligen Indien och Sydöstasien, där den i flera hundra år har varit ett traditionellt klädes­plagg för både män och kvinnor.

Då användes inte pyjamsen som natt­kläder – utan som bekväma, tunna byxor av tunn bomull. Det var först i slutet av 1800-talet som pyjamsen blev populär i Europa, eftersom britternas mode påverkades mycket av livet i kolonierna.

Pyjamasen blev den nattdräkt som föredrogs av de brittiska männen och sedan spreds sig trenden till övriga Europa och USA. 

Nu vet jag att inte alla sover med just pyjamas, men många har fortfarande något slags plagg på sig under natten.

Och visst får alla sova i det som känns bekvämt, men då kan du samtidigt gå miste om massor av fördelar som de som sover nakna kan njuta av…

1. Du sover bättre.

Nyckeln till en god nattsömn är kroppens temperatur. Den ska helst sjunka en aning, eftersom en lägre temperatur är en naturlig del av kroppens sömncykel – särskilt under djupsömn.

Har du kläder på dig när du sover kan sömncykel bli störd. Den naturliga nedgången av kroppstemperaturen uteblir ofta för de som sover i pyjamas och man sover därmed inte lika bra.

2. Du känner dig sexigare.

Att vakna upp utan pyjamas med sin partner är en svårslagen känsla. Det kommer automatiskt att sätta en i ett sinnestillstånd av att man känner sig sexig och självsäker.

Om det första man gör på morgonen är att känna sin nakna hud mot sin partners är det rätt naturligt att kroppen känner sig åtrådd. Det här kommer leda till att självförtroendet ökar och man känner sig vackrare.

3. Du kan gå ned i vikt.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men det finns faktiskt en viss sanning bakom påståendet. Huffington Post skriver att människors sömnrytm kan påverka både det faktum att man tappar fett runt magen och sänker sitt kolesterolvärde.

Det här har främst att göra med att tillväxthormonerna ökar när man sover, samtidigt som kroppens kortisolvärde sjunker.

Just kortisolvärdet är nyckeln för viktminskningen, då en avbruten sömn kan leda till att kortisolvärdet höjs. Effekten av detta blir ofta att man känner sig mer hungrig.

Med andra ord gör din obekväma pyjamas att du vaknar lättare, att kortisolvärdet höjs och att man på grund av det blir mer sugen att äta mer och oftare. De som sover näck slipper allt det här.

4. Bättre för underlivet. 

Tjejers underliv går jämföra med en regnskog. Klimatet där nere gör det till en plats där bakterier lätt frodas.

Forskaren Jennifer Landa menar att sova naken är ett hälsosamt sätt för tjejer att vädra sina intimaste delar och därmed låta underlivet andas.

5. Mer sex.

Egentligen är det ju rätt logiskt. Ju mer man är naken tillsammans med sin partner desto större är chansen att man ligger med varandra. Chanserna till sex ökar ju drastiskt bara trådarna på kroppen försvinner. Och vi mår bra av sex!

Doktor Jennifer Landa säger följande:

”Att sova naken uppmuntrar till sex och relationer med mycket sex är lyckligare relationer.”

Ökad intimitet kommer även leda till att hormonet oxytocin ökar, och det är här är en riktigt bra grej. Så bara genom att nakenskeda med den du tycker om kan du reducera risken för depression och kanske också nakensova dig själv till en mindre stressad människa.

6. Du behöver inte duscha på morgonen. 

En pyjamas gör bara att man blir varm och svettig under natten och den där morgonduschen är oundviklig om du vill vara representabel när du lämnar hemmet.

Skippa pyjamasen och den där onödiga värmen försvinner. En sval och god nattsömn istället för svettigt och fett hår. Här borde valet vara enkelt.

7. Det är helt enkelt lättare. 

Efter en tung arbetsdag vill man ju ingenting hellre än att bara dyka in i den där härliga högen av kuddar och täcke.

För de som nannar i födelsekostymen finns inga egentliga hinder när väl kläderna åkt av. Du har en motorväg utstakad till sömnen.

För pyjamasanvändarna återstår dock logistiska hinder. Det kan låta trivialt och som höjden av lathet, men det råder inga tvivel om att hämta och sätta på sig sin nattliga outfit är ett rejält fartgupp i väntat på sömnen. T

a bort det här steget i din avslutande kvällsrutin och du har plockat hem mycket värdefull sömntid.

Känner du någon som borde ha koll på detta? Dela gärna listan på Facebook vidare så att fler kan få upptäcka hur bra det är att sova naken!