Svenska forskare: Här är frukten som kan bota hosta.

Chilifrukt kan göra underverk med maten. Men den har också flera andra bra effekter. Ny svensk forskning visar att chilifrukter kan bota kronisk hosta. – Om man äter chili dagligen som ett kosttillskott så blir man förbättrad om man har besvär av kronisk hosta, säger Eva Millqvist, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det är chilifruktens aktiva ämne capsaicin som ger chilin dess hetta. En forskargrupp vid Göteborgs universitet ville undersöka ämnets effekter närmare och deras resultatet har nu publicerats i tidskriften Respiratory Medicine. Det visade sig att chili dämpar aktiviteten i hostreceptorerna i halsen.

– Om man äter chili dagligen som ett kosttillskott så blir man förbättrad om man har besvär av kronisk hosta. Symptomen minskade och själva retbarheten och hostreflexen avtog, säger Eva Millqvist, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, enligt Aftonbladet.

Upptäckten kan främsta hjälpa människor som lider av kronisk hosta – något som fem till sex procent av befolkningen i Sverige lider av, enligt Eva Millqvist.

För mig som älskar chili så är den här forskningen minst sagt välkommen. Har du andra tips eller huskurer mot hosta? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna