Foto: TT/Shutterstock

”Strandslaktare” gör picknicken till en snuskig mardröm – inför kännbara straff för den som skräpar ner

Att kunna röra sig fritt i naturen på samma sätt som vi kan i Sverige kommer också med ett gemensamt ansvar att plocka upp efter sig.

Men om människor inte skärper sig snart är det dags att införa mer rejäla böter för dem som skräpar ner på stränder och i parker i sommar.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Under många mörka månader längtar de flesta svenskar efter solsken, varma vindar och semester.

Det är verkligen något magiskt med den skandinaviska sommaren.

Fåglarna som kvittrar, blommorna som doftar gott, morgondopp nere vid bryggan och ljusa sommarkvällar med vänner och familj.

Men i samma stund som sommaren sveper bort alla tecken från vintern är det också som att vettet sveper bort från vissa människors hjärnor.

För varje sommar ser jag skräp som ligger utspritt på stränder och i parker. Kvarlämnade plastartiklar, matrester, glasflaskor, fimpar och annat tråkigt som dumpats i naturen.

STOCKHOLM 20080426 Ett nedskräpat Tantolunden i Stockholm då mycket folk hade picknick i parken. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod: 10060

Det ska vara härligt och mysigt att ta med sig badringen och handduken för en solig dag på stranden. Men när man kommer dit och möts av dessa ”strandslaktares” skräp kokar jag inte bara av värme, utan också ilska.

Lämnar miljöfarliga produkter i naturen

För det första tänker jag på miljön.

Det är 2024, och ingen har väl missat att plast, glas och metall som hamnar i naturen eller vattnet är farligt för klimatet.

Att strunta i det eller inte ta ansvar för vår planet är inte längre försvarbart.

Matrester och annat lockar dessutom till sig oönskade besökare såsom råttor och fåglar, som i sin tur kan utgöra en hälsorisk för människor och djur.

För det andra handlar det om respekt för sina medmänniskor.

Skräpiga picknickplatser förstör upplevelsen för dem som vill spendera en mysig stund i solen med sina nära och kära.

Det behöver inte bara handla om att det är oattraktivt och irriterande när det är smutsigt – det kan faktiskt vara direkt farligt.

Kan innebära en fara

För de som har med sig barn eller hundar kan det få stora konsekvenser.

Ett barn som springer barfota i sanden eller på gräset kan råka kliva på glassplitter som lämnats kvar och skada sig. En hund som går runt och nosar kan tugga i sig ett gammalt grillspett och rent av mista livet om det fastnar i matstrupen.

Det ska vara en självklarhet för alla som vill nyttja dessa platser att de är så trygga och inkluderande som möjligt, men om människor inte plockar upp efter sig tar man ifrån andra den möjligheten.

Skräp, smuts, sopor, nedskräpning, stranden, parken, strand, park, smutsigt
Foto: Shutterstock

I Sverige har vi rätten att nyttja naturen, ta oss runt till olika platser och njuta av allemansrätten.

Jag vet inte om vissa tror att detta innebär att man inte behöver bekymra sig över hur man behandlar naturen, eller om de tycker att kravet på att städa upp efter sig begränsar den här friheten på något sätt.

Men faktum är att få rättigheter kommer utan skyldigheter.

Snälla, ta ert ansvar

Vi måste respektera och vårda naturen tillsammans. Att plocka upp efter sig är bokstavligt talat det minsta man kan kräva.

Det hade varit tråkigt om ”strandslaktarnas” motvilja att ta hand om den gemensamma miljö vi delar ska behöva begränsa oss.

Om inget händer tycker jag nästa steg måste vara att införa mycket dyrare och mer kännbara straff för den som inte tar med sig sitt skräp hem.

Så snälla, börja ta ert ansvar nu.

Om ni inte gör det riskerar vi att förvandla våra efterlängtade sommardagar till något smutsigt och dystert där frihet, glädje och gemenskap blir priset.

Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev