Carl Philip och Sofia ryter ifrån mot näthatarna

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig förra året. I samband med detta startade de en stiftelse som ska bidra med stöd och hjälp för ungdomar och barn. Nu har också hemsidan lanserats tillsammans med en blogg – där prinsparet har inlett med ett inlägg om näthat. Och det är känslosamma ord som texten börjar med.

”Att utsätta en människa för mobbning är hemskt. Att utsätta ett barn för mobbning är fruktansvärt. Vi kan inte förstå vad alla går, eller har gått igenom, men vi har båda upplevt näthat”, skriver Carl Philip och Sofia.

Bloggandet kommer vara en del av stiftelsens hemsida och där kommer inlägg att skrivas varje vecka. Av prinsparet och av olika gästbloggare. Det berättar Expressen. I det första inlägget – som du kan läsa i sin helhet här nedanför – tar de ett starkt ställningstagande mot mobbing och näthat i alla dess former. De tar upp egna erfarenheter – och det faktum att de är nyblivna föräldrar.

”Hat känns oavsett vem du är och som nyblivna föräldrar känns det viktigare än någonsin för oss”, skriver de.

Här nedanför kan du läsa prins Carl Philips och prinsessan Sofias starka ställningstagande mot näthat i sin helhet:

Att utsätta en människa för mobbning är hemskt. Att utsätta ett barn för mobbning är fruktansvärt. Ord sårar inte bara för stunden och slag gör inte bara ont i ett ögonblick. Mobbning ger sår som för många varar hela livet. Vi kan inte förstå vad alla går, eller har gått igenom, men vi har båda upplevt näthat. Det har gett oss en förståelse och en drivkraft att arbeta med frågorna och en vilja att hjälpa andra. Hat känns oavsett vem du är och som nyblivna föräldrar känns det viktigare än någonsin för oss.

Varje dag upplever barn runtom i Sverige mycket värre saker än det vi har upplevt. Pikarna, slagen och utanförskapet blir med tiden en ryggsäck som kan knäcka vilken stark rygg som helst. Istället för livsglada lekande barn förvisas de till hörn på skolgården, utan tro på sig själva och utan tilltro till samhället eller de vuxna runtomkring sig.

Det ska inte behöva vara så, och det duger inte bara att ropa på att ”någon” måste göra något. Ansvaret är vårt tillsammans, varje dag, för varje barn. Det är vår skyldighet som vuxna att tala med våra barn, men också att vara goda föredömen.

Därför startar vi Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, för att stärka det goda samtalet, stärka de positiva förebilderna och för att stärka alla barn, både dem som mobbas, dem som mobbar och dem som passivt står vid sidan om. Det goda samhället byggs på goda medborgare. Och goda medborgare kommer från stark självkänsla och tro på sitt eget värde. Inget barn förtjänar mindre än så.

Kungahuset/Erika Gerdemark

Det är så viktigt att officiella människor går ut och tar ställning mot mobbing, och dessutom delar med sig av sina egna erfarenheter. Dela gärna för att inspirera andra att göra som prins Carl Philip och prinsessan Sofia och ta ställning mot mobbing!