Carl Philips och Sofias glädjebesked: ”En stor dag för oss…”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har all anledning att glädjas en dag som denna.

– Idag är en stor dag för oss!, skriver prinsparet på Instagram.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia gör verkligen vad de kan för att vi ska få ett bättre samhälle. Tillsammans har de startat en gemensam stiftelse, som bland annat arbetar mot hat och mobbning. Med stiftelsen vill de nu stoppa ett av vår tids stora samhällsproblem: Näthatet.

I början av oktober sjösattes en helt ny kampanj, med syfte att motverka näthat. Tillsammans med flera andra organisationer som till exempel Bris har de startat hemsidan nejtillnäthat.se.

I samband med lanseringen uppmanade prinsparet svenska folket att följa deras exempel.

– Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det vet vi och det räcker nu, skrev prinsparet på Instagram.

– Målet är att vi under en gemensam symbol och aktivt användande av symbolen visar att vi tar avstånd från näthat och allt vad det innebär. Att så många som möjligt säger nejtillnäthat. Säga ifrån är något vi alla kan göra. Och vi startar NU!

Carl Philips och Sofias glädjebesked

På torsdagen kunde prinsparet bjuda på ett riktigt glädjebesked i kampen mot näthatet.

”Idag är en stor dag för oss!”, skriver de.

”Vår stiftelse lanserade #viberättar rapporten om näthat, dess konsekvenser och lösningar. En gedigen rapport med kunniga experter baserat på de berättelser som barn och unga skickat in till oss anonym via initiativet #viberättar.

”Med den här rapporten vill vi bidra med information och lösningar och vi vill sätta stopp för ett av vår tids stora samhällsproblem.”

6 råd om näthat

Antimobbingorganisationen Friends, som är en av organisationerna som ställt sig bakom prinsparets beslut, har sex stycken råd till barn och unga när det kommer till näthat, som jag misstänker att även vuxna kan ta till sig:

Sprid positiva budskap.
Tänk efter före.
Inkludera andra.
Kom ihåg att det inte är ditt fel.
Prata med någon.
Anmäl, blockera och se över inställningar.

Dela gärna du liksom prinsparet ställer dig bakom kampen mot näthat. Vi kan alla göra skillnad!