Drottning Sonja bryter tystnaden om Märtha Louise och shamanen: ”Uppfostrad till att…”

Den norska drottningen Sonja uttalar sig om prinsessan Märtha Louise och Shaman Dureks verksamhet.

I maj bekräftade norska prinsessan Märtha Louise att hon funnit kärleken i den amerikanske shamanen Durek Verrett.

Paret skapade stora rubriker då de kort därefter turnerade Norge runt med sina gemensamma föreläsningar ”The Princess and the Shaman”.

De fick mycket kritik, då många menade att Märtha Louise utnyttjade prinsesstiteln i kommersiella syften.

”Ett misstag”

Efter mycket oro kom dock beskedet i augusti, efter samtal med familjen, att prinsessan inte längre skulle använda prinsesstiteln i kommersiella sammanhang.

”Det har varit många diskussioner kring min användning av titeln i kommersiellt sammanhang på sistone. Det faktum att jag använde Prinsesstiteln på min turné har jag tidigare sagt att jag är väldigt ledsen över, och jag står fortfarande fast vid det. Det var ett misstag och jag förstår att det provocerar när prinsesstiteln används på detta sätt”, skrev prinsessan Märtha Louise på Instagram och fortsatte:

”Vi har därför gemensamt kommit fram till att jag använder titeln ‘prinsessan’ när jag representerar kungahuset, gör mina officiella uppdrag hemma och utomlands och i privata sammanhang. Från och med nu kommer jag inte att använda min prinsesstitel i kommersiella sammanhang. Det betyder att jag i alla kommersiella sammanhang använder bara Märtha Louise.”

Bryter tystnaden

Kungaparet själva har uttalat sig lite om prinsessan och hennes kärleks verksamhet.

Men i programmet ”Året med kongefamilien”, som visades i norska NRK1 tidigare i veckan, bröt drottning Sonja tystnaden om hur hon upplevde situationen.

– Det är klart att det är svårt när man måste tjäna pengar för att försörja sig, och man måste ju ha något att leva på. Då är det ju inte så lätt att få till det när man känner att man är en människa uppfostrad till att vara en helhet, och plötsligt ska man försöka dela sig på ett vis, säger drottning Sonja och avslutar:

– Så jag tror nog att det är lite tungt, det tror jag.

drottning sonja
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix/TT