Här är kungens oväntade överraskning på lillprinsens dop

Idag klockan 12 döps prins Alexander i Drottningholms slottskyrka. Dopet kommer sändas live på SVT och är planerat in i minsta detalj. Men kungen har faktiskt passat på att smyga in en liten överraskning till Prins Carl Philip – med hjälp av Försvarsmakten.

Under kungliga högtider är det tradition att avge salut från Skeppsholmen. Men i dag kommer man att avge salut från två platser. Den andra saluten avges från HMS Kullen, ett minröjningsfartyg i den fjärde sjöstridsflottiljen som är en del av den svenska marinen.

– Hovet har framfört en fråga om huruvida det är möjligt, och jag har undersökt om det går och vi har sagt att det kommer vi att klara av. Så då har vi lagt till det i vår planering, säger Mathias Henriksson, kapten vid kommendantstaben i Stockholm till Expressen.

Den andra saluten ska hedra prins Carl Philip som är major i marinen, och önskemålet kom direkt från kungen.

Saluteringen kommer förmodligen att överraska prinsparet och gästerna eftersom det inte brukar ske vid två olika platser i samband med dop.

– Vi brukar inte göra så här, det är första gången vi genomför den här typen av salut i samband med ett kungligt dop, säger kapten Mathias Henriksson.

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.