Hovet bekräftar – prinsessan Madeleine kan evakueras: ”Hela kungafamiljen följer läget noga”

.

Prinsessan Madeleine och familjen kan evakueras. 

Nu följer kungafamiljen utvecklingen noggrant. 

– Om familjen kommer att evakueras får framtiden utvisa, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk damtidning

Prinsessan Madeleine har haft en underbar sommar hemma i Sverige. Den inleddes med att hon lanserade sin nya barnbok, ”Stella och hemligheten” på Junibacken i Stockholm i början av juni.

Hon har också arbetat parallellt för sitt och drottning Silvias hjärteprojekt Childhood som här under nationaldagsfirandet på slottet.

Prinsessan var då, i början av sommaren, mycket flitig med att lägga upp bilder från sitt besök hemma i Sverige på sociala medier. Här träffar hon organisationen ”Min stora dag”.

”Under besöket fick jag uppdaterad information om det viktiga arbete som stiftelsen utför för allvarligt sjuka barn och barn med diagnoser”, skrev prinsessan då på Instagram.

Prinsessans make Chris O’Neill har också varit i Madeleines hemland under sommaren, och syntes bland annat i tv då Victoriadagen traditionsenligt firades på Öland 14 juli. Chris fick då extraknäcka som hovfotograf, då han plåtade kronprinsessan med prins Daniel och prinsessan Estelle i hästvagnen:

Kronprinsessparet och Prinsessan Estelle fotograferade av herr Christopher O’Neill under färden till Borgholms idrottsplats.Foto: Christopher O’Neill

Posted by Kungahuset on Sunday, 14 July 2019

Men nu har prinsessfamiljen återvänt till Florida där de har sitt hem. Där bor Madeleine och Chris med barnen, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Men nu har familjen och de övriga boendes i området drabbats av ett potentiellt bakslag.

Orkanen Dorian drog under helgen in med full kraft över det lilla öriket Bahamas i Västindien, mellan Florida och Kuba. Över 80 meter per sekund har man uppmätt vindarna till och hustak har flugit av byggnader. Enligt SVT ska USA:s nationella orkancenter nu ha varnat för ”katastrofala översvämningar” till följd av stormvågor.

Farlig orkan sveper över Bahamas

Det finns ännu inga officiella uppgifter om döda personer på Bahamas efter detta, men uppgifter säger att flera personer kan ha mist livet i stormen. Röda korset varnar för att så många som 13 000 hem kan ha skadats eller förstörts på Bahamas, uppger AFP.

På måndagen väntas stormen nå delstaten Florida – och det kan förstås hota Miami där prinsessan bor med sin familj. Detta får så klart våra tankar att gå till Madeleine och familjen.

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar för Svensk damtidning att stormen Dorians framfart påverkar prinsessan Madeleine och familjen, liksom alla andra som bor och lever i området.

Stormen nådde Freeport, Grand Bahama, Bahamas på söndagen. Foto: TT/AP Photo/Ramon Espinosa

Den här satellitbilden togs på söndagseftermiddagen och där kan man se hur stormen Dorian tar sig fram över Atlanten. Den slog till mot norra Bahamas på söndagen. Till vänster i bildkanten ser vi Florida – där prinsessan Madeleine bor med familjen.

Foto: NOAA via AP/TT

– Om familjen kommer att evakueras får framtiden utvisa. Det får de ta ställning till om det skulle bli eventuellt, säger Thorgren till Svensk damtidning.

STOCKHOLM 2019-06-14
Prinsessan Madeleine under en bankett på Stockholms slott för Sydkoreas presidentpar som är på statsbesök i Sverige. Foto: Sören Andersson / TT

Thorgren uppger också att kungaparet har kontakt med prinsessan om läget just nu.

– Kungaparet och prinsessan Madeleine har alltid god kontakt och speciellt nu. Hela kungafamiljen följer läget noga.

STOCKHOLM 2019-06-14. Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill anländer till en bankett på Stockholms slott för Sydkoreas presidentpar som är på statsbesök i Sverige. Foto: Sören Andersson / TT

Alla våra tankar går till de drabbade på Bahamas! Dela gärna inlägget för att sprida information om detta.