Kungen visar sitt stöd till Ukraina – personliga orden till president Zelenskyj

Landet Ukraina har haft ett förödande år sedan de invaderades av Ryssland i februari. Idag, den 24 augusti, firar landet sin självständighetsdag. Då passar svenske kung Carl Gustaf på att skicka en personlig hälsning till landets president och landets invånare. 

Det har gått drygt ett halvår sedan Ukraina invaderades av ryska trupper för första gången, och sedan dess har invånarna kämpat för sin överlevnad och bevarandet av sina hem. 

”Den Ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri- och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum: Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras. Oskyldiga dör”, sade kung Carl XVI Gustaf i ett tal efter att Ryssland förklarat krig mot Ukraina. 

Kung Carl XVI Gustaf.
Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Johan Nilsson/TT

Den 24 augusti firar Ukraina sin självständighetsdag, och med anledning av det väljer Kung Carl XVI Gustaf att visa sitt stöd för det ukrainska folket. Detta genom ett personlig meddelande i ett telegram till landets president –Volodymyr Zelenskyy.

På kungahusets Instagram kan man läsa följande: 

“Med anledning av Ukrainas självständighetsdag har H.M. Konungen i dag skickat ett telegram till H.E. President Volodymyr Zelenskyy”. 

I telegrammet från den svenske kungen står det: 

“Med anledning av Ukrainas självständighetsdag vill jag hylla er excellens och gratulera. Också vill jag önska allt det bästa till invånarna i Ukraina”. 

Texten fortsätter: 

“Jag vill också uttrycka min respekt för de enastående lösningar och mod invånarna av Ukraina visar under dessa extremt svåra tider”. 

Signerat Carl Gustaf. 

LÄS MER: Kungens fina gest – öppnar upp nederländska slottet för ukrainska barnfamiljer på flykt

På bara några timmar har inlägget fått nära 5 000 gilla-markeringar, och många hyllar kungahusets initiativ. 

“Tack för att Konungen officiellt visar sin medkänsla för Ukraina och hopp om att deras självständighet fortsätter”, lyder en av kommentarerna. 

Många visar också sin uppskattning genom att göra hjärtan och svenska flaggor kombinerat med Ukrainas flaggor. 

Vi passar också på att gratulera Ukraina på deras självständighetsdag. Dela gärna för att visa stöd du med.