Kungens fina gest – öppnar upp nederländska slottet för ukrainska barnfamiljer på flykt
Drottning Maxima och kung Willem-Alexander, ukrainska flyktingar

Kungens fina gest – öppnar upp nederländska slottet för ukrainska barnfamiljer på flykt

Nederländska kung Willem-Alexander erbjuder ukrainska flyktingar husrum – i sitt slott, rapporterar Aftonbladet.

Rysslands invasion av Ukraina har tvingats miljontals människor på flykt.

På flera håll runt om i världen gör människor allt i sin makt för att hjälpa de människor som drabbats av kriget på bästa sätt. Både privatpersoner och företagare kör förnödenheter till gränsen, öppnar upp sina hem och erbjuder sängplatser och tak över huvudet.

Människor tvingas fly från Ukraina – Foto: Lise Åserud / NTB / TT

Även flera kungligheter har engagerat sig för de som drabbas av kriget. Bland annat har drottning Margrethe och kronprinsparet donerat en miljon danska kronor via sina stiftelser.

– Det gör mig oändligt ledsen att vara vittne till det som nu sker i Ukraina, meddelar drottningen på danska hovets Instagram. 

Många kungligheter, bland annat den svenska kungafamiljen, skänker även pengar privat.

Nyligen deltog den svenska kungafamiljen även på ett möte tillsammans med flera hjälporganisationer som arbetar i Ukraina eller i grannländerna.

STOCKHOLM 20180608 Kund Carl Gustaf och drottning Silvia i Drottningholms Slottkapell. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20180608 Kund Carl Gustaf och drottning Silvia i Drottningholms Slottkapell. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Pontus Lundahl / TT

”Syftet med mötet, som hölls på Kungaparets initiativ, var att genom erfarenhets­utbyte och samverkan bidra till att svenska hjälpinsatser till Ukraina stärker barns trygghet och skydd”, meddelar Kungahuset på sin hemsida.

Flyktingar får bo i slott

Nu meddelar kung Willem-Alexander och drottning Máxima att de kommer låta flera barnfamiljer bo på ett av deras slott.

Slottet är ett jaktslott på kungens mark, huset har anor från 1400-talet och den vackra slottsparken har precis börjat blomma.

– Vi förväntar oss att sex till åtta familjer eller tjugo till trettio personer kommer att kunna flytta in, säger hovets pressavdelning till Dutchnews.

Drottning Maxima och kung Willem-Alexander
Foto: Nesvold, Jon Olav, NTB

För Daily Mail berättar Nederländernas premiärminister Mark Rutte att kungafamiljen tagit hand om flyktingar tidigare. Redan under andra världskriget lät drottning Wilhelmina flyktingar bo i kungliga fastigheter. Och drottning Máxima varit med och lanserat hemsidan, Refugeehelp, på fyra olika språk, som hjälper flyktingar med information när de kommer till Nederländerna.

Kungafamiljer stöttar ukrainska flyktingar

Även andra kungafamiljer lånar ut sina fastigheter till människor på flykt från kriget i Ukraina. I Belgien har kung Philippe öppnat upp två av sina bostäder i Bryssel och regionen Vallonien. I dessa ska tre familjer få flytta in.

Husen förvaltas av Royal Trust och är egentligen till för människor med låg inkomst som behöver bostad.

Vad tycker du om det här? Borde fler ta efter?

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required