Nu är det dags att kungen vänder sitt sista blad – Victoria måste ta in oss i framtiden

I över 50 år har kung Carl XVI Gustaf suttit på tronen i konungariket Sverige.

Nu kan jag känna att det är dags för honom att lämna över nycklarna till slottet – och låta Victoria bli drottning.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Det var klockan 20:35 den 15 september 1973 som den tidigare kungen Gustaf VI Adolf somnade in i Helsingborg. Vid sin sida satt kronprinsen Carl Gustaf, som i det ögonblicket blev Sveriges nya kung – Carl XVI Gustaf.

Kungen, kröning
Foto: Leif R Jansson/TT

Carl XVI Gustaf var endast 27 år gammal då han tog över tronen och dagen efter, den 16 september togs han emot i Stockholm och välkomnades av tusentals åskådare utanför det kungliga slottet. Det var då han antog ”För Sverige – i tiden” som sitt valspråk.

I höstas var det alltså 50 år sedan som kungen blev kung. Under sin regeringstid har han sett statsministrar komma och gå, han har hållit fler invigningstal än någon annan i det här landet och hunnit bli både pappa, morfar och farfar.

Hög tid att Victoria blir drottning

Även om det hör till ovanligheterna att en kunglighet väljer att abdikera och lämna över tronen till sin arvinge så kan jag nog ändå känna att det är på tiden.

Jag kan tycka att det är dags för kronprinsessan Victoria att få visa vad hon går för som drottning.

Redan som kronprinsessa har hon gång på gång visat framfötterna i mängder av olika situationer där hon visat att hon är född till ledare. Dessutom har Victoria en rejäl utbildning i ryggen och har studerat både i USA och Sverige. Hon har dessutom kommit att bli väldigt populär bland folket, både i Sverige och utomlands.

Den 14 juli fyller Victoria 47 år, hon blir då alltså 20 år äldre än vad kungen var när han tillträdde tronen. Jag kan nog tänka att det är på tiden att vi får henne som drottning i Sverige.

STOCKHOLM 2019-06-06 Prinsessan Estelle, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria poserar på Logården, Stockholm slott i samband med nationaldagsfirandet. Foto: Karin Törnblom / TT

Kungen och drottningen förtjänar pension

Missförstå mig rätt – det är inget fel på vår nuvarande kung. Men efter snart 51 år på tronen och med sina 78 år så tycker jag att kungen – och även förstås drottning Silvia – gjort sig förtjänt av att få leva ett pensionärsliv utanför det ständiga rampljuset.

Det är hög tid att kungen och drottningen slipper sina kungliga uppdrag med allt ifrån invigningar till statsbesök. Nu får de släppa fram Victoria med Daniel vid sin sida på tronen.

Vad tänker du om det här? Håller du med eller tycker du annorlunda? Skriv gärna en kommentar på Facebook och berätta vad du tycker!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev