Prins Carl Philips starka hyllning på 100-årsfirandet

2016 firar Sveriges Hembygdsförbund 100-årsjubileum – och under den gångna helgen var det så dags för firande på Skansen i Stockholm, där det arrangerades Hembygdens Helg.

På plats fanns 21 av Sveriges 26 regionala hembygdsförbund – och firandet gästades också av prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Inför ögonen på den svenska hembygdsrörelsen höll Carl Philip ett fint hyllningstal om traditioner, gemenskap och att få känna sig hemma.

– Man är stolt över sin bakgrund och har två platser som man kallar för ”hemma”. Där spelar ni i hembygdsföreningarna en viktig roll, sade han bland annat.

Här nedanför kan du läsa hela Carl Philips tal från helgens firande på Skansen:

Hembygdsvänner från hela Sverige,

De som säger att svenskar bara klär sig i grått och svart – de har inte haft den här utsikten. Alla vackra folkdräkter från olika delar av Sverige: Vilken färgprakt! Och vilken mångfald!

Det är verkligen roligt att se så många här på Skansen i dag för att fira Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum. Jag förstår att många av er har rest långt.

Ni representerar inte bara olika delar av Sverige. Utan också en av Sveriges största folkrörelser, med nästan en halv miljon medlemmar i tvåtusen hembygdsföreningar.

Jag har tittat i det imponerande programmet för den här festhelgen. Det är fint att se hur generöst ni delar med er av ert engagemang och era kunskaper.

Sverige har ett rikt och mångskiftande kulturarv.
Ni är en del av det och håller det levande.
Ni är berättare av Sveriges historia.

Men ni är också en ovärderlig kraft för att utveckla och förnya alla Sveriges hembygder – från landsort till förort, från glesbygd till storstad.

Det kan vara en svår balansgång att bibehålla gamla traditioner och ändå hålla verksamheten uppdaterad.

För många av de som har rötter i en annan ort än där de bor, betyder den gamla hembygden fortfarande mycket.

Man är stolt över sin bakgrund och har två platser som man kallar för ”hemma”. Där spelar ni i hembygdsföreningarna en viktig roll.

Ni gör stora insatser för att inkludera fler människor i gemenskapen. Både gamla och nya svenskar.

Vi är många som har anledning att vara tacksamma för era insatser.

Jag vill gratulera er till allt ni åstadkommit under era första hundra år. Jag önskar er en lyckad festhelg här på Skansen – och varmt lycka till i framtiden!

Nu tycker jag att vi alla hurrar för jubilaren, Sveriges Hembygdsförbund. Det leve! Hipp hipp…

Källa: kungahuset.se

Bildkälla: Kungahuset.se

Dela om du älskar kungafamiljen!