Prins Daniel ska lyfta fattiga barn i Sverige – med hjälp av skolan: ”Det är så orättvist”

Prins Daniel kämpar för att barn ska få röra sig mer. 

Nu lyfter han de svaga i samhället – för att få till en förändring som kan få fler barn att må bättre. 

– Vi som har bra förutsättningar, vi blir bara mer och mer medvetna. De som redan har det tufft ekonomiskt och socialt, det är de som alltid drabbas först av sjukdom och även där har det svårast. Man kan känna att det är så orättvist, säger prins Daniel till Dagens Nyheter

Prinsen förklarar att många föräldrar kämpar med att få mat på bordet i hemmet – och inte har tid till att få sina barn att bli mer rörliga och må bättre. 

– Om jag är ensamstående trebarnsmamma som jobbar inom vården, då är det inte så att jag funderar på om jag ska sticka ut och jogga med mina barn. Jag ska hinna få kläderna rena och maten i ordning, säger prins Daniel till Dagens Nyheter.

Han berättar om en studie som visat att folk som bor i områden med sämre ekonomi löper dubbelt så hög risk för att få stroke, kol, depression och hjärtinfarkt. Det gör prinsen ledsen och upprörd. 

– Och jag menar: vaddå? I Sverige? I dag? Beroende på var man är född? Det är så otroligt orättvist. Och det här är ju en del av mitt engagemang för den här frågan. Vi kan inte ha det så här. Vi måste med gemensamma krafter försöka förändra det.

Prinsen förklarar att det är skolan som är grunden som kan få fler barn att röra på sig. I egna projektet Generation Pep försöker prinsen därför nu få skolorna att se till att barnen får röra på sig mer. 

Dela om du också tycker att prinsen gör ett bra jobb i den här viktiga frågan!

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.