Foto: TT/SVT

Prinsessan Madeleine om drastiska förändringen i 5-åriga Leonores liv: ”Diskuterat det här väldigt länge”

Prinsessan Madeleines förstfödda dotter Leonores liv ser helt annorlunda ut i dag – än när hon föddes.
Nu bryter Madeleine tystanden och öppnar upp om känslorna kring den stora förändringen i lillsessans liv.
I en intervju med SVT:s ”Året med kungafamiljen” förklarar hon bakgrunden.

Precis som alla år visar SVT kring årsskiftet programmet ”Året med kungafamiljen”. Ett långt och innehållsrikt år för kungafamiljen går mot sitt slut, och SVT har fått exklusiva intervjuer med medlemmar ur det svenska kungahuset under årets gång.

Foto: Rickard Collsiö /Sara Bull & Co/SVT

Kanalen utlovar att vi får följa med i fest och vardag – hemma och på resa.

”När Childhood Foundation i år fyllde tjugo, reste drottning Silvia till Kapstaden i Sydafrika och träffade barn och ungdomar från kåkstäderna. Prinsessan Madeleine debuterade under året som författare med barnboken ”Stella och hemligheten”, som ska ge barn styrka att stå upp för sig själva. Och prins Carl Philip och prinsessan Sofia kampanjar mot näthat, och talar om sina egna erfarenheter av detta”, skriver SVT bland annat om tv-dokumentären som är en timme lång visas på söndag klockan 20.00 i SVT1.

En annan stor nyhet under året var när kung Carl XVI Gustaf förkunnade att det svenska kungahuset kommer att krympas.

View this post on Instagram

Siblings! 😍😍😍

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) on

Det var i början av oktober som hovet bekräftade detta i en kommuniké.

”H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skrev hovet då i ett pressmeddelande.

Beskedet innebar att flera små prinsar och prinsessor nu lämnar det svenska kungahuset. De kommer dock förstås fortsättningsvis att ingå i kungafamiljen.

STOCKHOLM 20180608 Christopher O’Neill, prinsessan Leonore och prinsessan Madeleine i Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

”H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset”, skrev hovet.

Tidigare har prins Carl Philip och prinsessan Sofia öppnat upp om vad detta innebär för deras barn.

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb. Det här är något vi haft en diskussion väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt, sade Carl Philip i en intervju med SVT:s Morgonstudion, enligt Expressen.

Nu bryter prinsessan Madeleine tystnaden om vad det innebär för hennes och Chris O´Neills tre barn.

Madeleines ord i SVT om förändringen

– Jag känner lite som mina syskon tidigare sagt, det är ju egentligen ett väldigt naturligt steg och vi har ju diskuterat det här väldigt länge, så för oss så är det inte en så stor grej som media har gjort det till, säger prinsessan Madeleine i ”Året med kungafamiljen” i SVT, vilket även Hänt rapporterat om.

För femåriga prinsessan Leonore är det en stor skillnad jämfört med då hon föddes.

– När Leonore föddes så var det ju bara Estelle som fanns och då såg ju situationen lite annorlunda ut, men nu är det ju flera små barn i familjen så det här blev nog en bra utveckling, säger prinsessan Madeleine till SVT.

”Året med kungafamiljen” visas i SVT1 på söndag klockan 20.00. Dela gärna vidare inlägget om du tänker titta och vill tipsa andra!

TV: Kungen genom tiderna