Prinsessan Sofias första ord inifrån sjukhuset – nya jobbet i vården

En insats för vårdens hjältar.

Prinsessan Sofia kliver nu in i sjukvården för att avlasta personalen.

Nu berättar hon för första gången själv om beslutet – och nya livet inifrån Sophiahemmet.

Prinsessan Sofia kliver nu in i vården – för att avlasta den hårt slitande personalen. Sjukvården är belastad i dessa tider, och därför har prinsessan valt att hjälpa till.

I veckan avslöjade tidningen Mitt i att prinsessan gått en tre dagar lång snabbutbildning för att kunna hjälpa till på Sophiahemmet.

Nu berättar Sofia själv var hon ska göra.

I ett inlägg som publicerats på prinsparets egen Instagram-sida beskriver prinsessan nu själv för första gången sitt beslut att gå in i vården.

”I förra veckan genomgick jag en sjukvårdsutbildning med fördjupning inom hälsa, vård och omsorg på Sophiahemmet”, skriver prinsessan på Prinsparets egen Instagram.

STOCKHOLM 20200416 Prinsessan Sofia har gått en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet och ska framöver med annan nyutbildad personal avlasta den ordinarie personalen med vissa uppgifter. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Under torsdagen kablades de första bilderna från Sofias nya jobb ut via media. En strålande glad prinsessa ställde upp på rad tillsammans med annan personal, bland annat SAS-anställda som också gått snabbutbildningen.

Prinsessan Sofias nya arbetsuppgifter i vården

Prinsessan berättar nu vad hon kommer att få för arbetsuppgifter inom vården.

”Inom ramen för ”beredskapslyftet” är jag nu placerad på en av sjukhusets vårdavdelningar där jag tillsammans med andra nyutbildade kollegor stöttar och avlastar vårdpersonalen med olika uppgifter, bland annat omsorg av patienter och städning”, skriver prinsessan Sofia på Instagram-kontot som hon sköter tillsammans med sin make prins Carl Philip.

Hon fortsätter:

”Sophiahemmet har i sin tur ställt sina resurser till Region Stockholms förfogande. Ett 40-tal medarbetare är utlånade för att arbeta inom intensivvården på akutsjukhusen. Dessutom avlastar Sophiahemmet akutsjukhusen genom att stötta kirurgi inom främst cancer”, skriver prinsessan Sofia.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Att det blev just Sophiahemmet för prinsessan var ingen slump.

”Jag är sedan tidigare engagerad i Sophiahemmets verksamhet. Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!”, skriver prinsessan Sofia.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tiotusentals människor har redan hyllat Sofia för att hon nu gör detta.

”Heja Sofia! Så härligt att du hjälper oss inom vården”, skriver en person bland de många kommentarerna.

Här nedan kan man läsa hela inlägget.

Stort tack till Sofia och alla andra inom vården som kämpar stenhårt både nu och alltid. Ni är sanna hjältar! Dela vidare för att hylla dem alla.