Forskning: Det är bra för hälsan att gå på konsert

Är du en av dem som går på konsert ofta? Grattis! Förutom att du får en fantastisk upplevelse finns det många hälsofördelar med att avnjuta livemusik. Nu är det vetenskapligt bevisat.

Att musik påverkar oss emotionellt är nog något de flesta av oss kan hålla med om. Det har nu kommit en ny studie som visar på sambandet mellan att gå på konsert och bra hälsa, det skriver DR.

Foto: Shutterstock

Främjar hälsan

Det var 14 265 personer som deltog i studien som gick ut på att deltagarna fick besvara frågor kring sina musikvanor och sin hälsa för att forskarna skulle kunna se eventuella samband. Det upptäcktes att personer som ofta gick på konsert generellt hade bättre hälsa än de som inte gjorde det. De kunde på så vis se ett tydligt samband mellan musik och bra hälsa.
– Undersökningen bekräftar lite av det vi redan sett i några utländska studier: Att delta aktivt i kulturhändelser och musikaktiviteter gynnar vår hälsa, säger Lars Ole Bonde, professor i musikterapi vid Aalborg universitet, till DR, enligt Aftonbladet.

Bättre än att lyssna på inspelad musik

Enligt Bonde är det även bättre att besöka en konsert än att enbart lyssna på musik. Vill du maximera hälsoeffekten är det allra bäst att besöka konserter med sällskap. Du behöver inte gå på tio konserter per år men forskarna rekommenderar minst tre per år. Forskarna som genomförde undersökningen har stora förhoppningar på att musikaliska aktiviteter ska bli en del av hälsovårdssystemet i Danmark.

Foto: Pixabay

Att det nu är vetenskapligt bevisat att det ger god hälsoeffekt att gå på konsert är ju helt fantastiskt! Dela detta med andra musikälskare.