10 bilder som visar hur fängslande vår natur kan vara.

De flesta vet nog vad en oas är – en vattenkälla i en öken. Dessa är dock ofta förknippade med filmer och kanske oftast i tecknade filmer till och med. Därför blev jag så glad när jag hittade dessa fantastiska oaser som faktiskt finns på riktigt. Många av dessa går dessutom att besöka och lockar tusentals turister varje år, och det är lätt att förstå varför då man ser dessa bilder.

Nubra Valley, Indien

NubraValley600
Wikipedia

Nubra Valley är en öken på hög höjd med väldigt lite växter och liv. Dock möts Shyokfloden med Siachanfloden och Nubra för att skapa en stor och makalös oas i ett annars till synes livlöst landskap.

Fish Springs National Wildlife Refuge, Utah USA

FishSprings600
Youtube

I mitten av Great Salt Lake öken i Utah hittar vi Fish Springs National Wildlife Refuge. Trots omgivningen finns här gott om djurliv och fisken är kvar från vad som var Lake Bonneville, vilken försvann för över 14 000 år sedan.

Siwa Oasis, Egypten

Siwa-Egypten600
Youtube

Siwa Oasis ligger mitt i den Libanesiska öknen, mellan Qattarasänkan och The Great Sand Sea i Egypten.

Ein Gedi, Israel

Ein-Gedi-Israel600
Youtube

Den här vackra oasen ligger väst om Döda havet nära Masada och Qumrangrottorna. Området är dessutom ett av Israels viktigaste reservat.

Zulganai oasis, Mongoliet

Zulganai-Mognoliet600
Youtube

Mitt i Gobiöknen hittar vi den här märkliga oasen. En oas som tack vare floden Zulganai kan existera. Floden själv flyter ca 2 mil från West Mountain of Altan innan den försvinner i sanddynerna.

Pica, Chile

Pica600
Youtube

Pica är på många sätt fantastiskt. Det är egentligen en stad mitt i Atacamaöknen, byggd på en oas. Här finns till och med hotell och är ett populärt badställe på sommaren.

Chebika, Tunisien

chebika600
Youtube, Wikipedia

Den här oasen ligger vid foten av bergen Djebel el Negueb. Oasen är känd som Qasr el-Shams vilket betyder ”Solens slott” på grund av all sol som når hit.

Lake Crescent, Kina

LakeCrescent600
Youtube

Den här oasen är format som en halvmåne vilket också gav den sitt namn. Storleken har sedan 1960 ständigt minskat ända fram till 00-talet. 2006 började man fylla på sjön och sedan dess har den ökat årligen.
I en bok av Mildred Cable & Francesca French från 1920-talet finns denna upptäckt dokumenterad: ”Överallt omgavs vi av sanddyner på sanddyner, vilket försvårade vårt mål. Men med en sista kraftansträngning tog vi oss över ytterligare en sanddyn och kollade ner på vad som fanns bortom detta. Vi såg sjön nedanför och dess skönhet var fängslande”.

Huacachina, Peru

Huacachina600
Youtube

Detta är en liten by byggd kring den lilla oasen som omges av sanddyner. Populationen ligger runt 100 personer, men tiotusentals turister besöker oasen årligen. Oasen är en helt naturlig sjö men minskade länge då lokalbefolkningen använder vattnet. Därför pumpar man nu in artificiellt vatten för att bevara oasen.

Seba Oasis, Libyen

Zeba600
Youtube

Den här oasen ligger mitt i Sahara öknen. För att bevara den har man planterat starka växter som palmer för att oasen inte ska försvinna helt i sin kamp mot öknen.

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna