15 livsviktiga saker alla som har hund måste känna till. Alla ni som funderar på att skaffa också.

Att vara hundägare kan vara fantastiskt men det är också ett stort ansvar.
Många saker är självklara för vissa, men alldeles för många hundar far illa. Ibland för att ägare är elaka, men ibland är det bara för att de inte vet bättre eller inte tänker sig för.
Hundägaren och krönikören Zandra Lundberg delar med sig av 15 viktigast erfarenheter från sitt liv med hund.
Dela gärna denna viktiga påminnelse.

Jag älskar hundar.
Förlåt, jag ändrar mig.
Jag är besatt av hundar.
Mina föräldrar har berättat att jag redan som ettåring höll på att kasta mig ur barnvagnen när det passerade hundar. När jag var 15 år kom äntligen familjens första hund. En mellanpudel.
Det gick inte alls bra.
Vi älskade honom, men förstod oss inte alls på honom. Det här ledde mig till att lägga otroligt mycket tid på att komma underfund med hundar. Jag har intervjuat experter, läst böcker, gått kurser och utbildar mig till hundinstruktör. Jag vet sannerligen inte allt, men det här är 15 av de saker jag kommit fram till.

1. Det hjälper inte att slå
Gör aldrig det.

2. Det hjälper inte att bli arg
Tänk dig själv: det står en rosenrasande herreman och skäller ut sin golden retriver på gatan.
Hunden ser ut att vilja flyta ut som en liten pöl på gatan. Förstår den budskapet? Nej, för den kan inte svenska. Känner den sig rädd? Ja, troligtvis livrädd.

3. Det hjälper inte att tjata
Hur många gånger säger du nej till din hund under en dag? Räkna för skojs skull!
Passa också på att fråga dig själv: funkar det?
Min första hund tjatade jag på konstant. Det var inte bara skitjobbigt, det var också totalt onödigt för mina ord hade helt tappat värdet för honom. Behöver jag säga att han heller aldrig kom på inkallning?

zandra_stoffe3

4. Hunden känner av dina känslor
När jag är ledsen kommer min hund och lägger sig i mitt knä. Att påstå att hundar inte skulle fatta är bara löjligt. Precis som små barn känner hundar av allt, varenda liten skiftning i din sinnesstämning.

5. Ta hunden på dejt
Du behöver jobba för att relationen mellan dig och din hund ska vara på topp. Hunden kommer att gilla dig oavsett om du är norra halvklotets tristaste människa, men det skadar ju inte att anstränga sig för att din hund ska känna att ni är ett team. Ta med din kompis ut i skogen och fika med bulle och ben eller sätt er i parken och titta på människor tillsammans i lugn och ro.

6. Gör promenaderna till äventyr
Tycker du att kvällspromenaderna runt kvarteret är skittrista? Ja, då tycker förmodligen din hund också det. Gå inte samma gamla promenad vareviga dag, upptäck nya ställen tillsammans. Dessutom finns det massor av roliga sätt att hotta upp vilken grådeppig promenad som helst, ta med en leksak, låt hunden söka godis, lek kurragömma, spring intervaller eller testa dogparkour.

zandra_stoffe2

7. Lyssna på din magkänsla – inte alla förståsigpåare
Det finns tusentals människor som vill berätta för dig hur du ska ta hand om din hund. Din granne, Cesar Millan, din svärfar. Ta in de råd du tycker är vettiga och skit i resten. Om din magkänsla säger nej så är det nej. Kasta inte ner hunden på rygg bara för att någon ”expert” på tv sagt att det är så det ska gå till.

8. Förståelse för vad du har i kopplet
Tyvärr, det räcker inte bara att älska din hund sönder och samman. Du måste ge den ett värdigt liv också. Köp inte en hund för att du sett en viss ras i en film och vill ha en likadan. Köp inte en hund bara för att du minns att din granne hade en viss ras och just den hunden råkade vara lugn. Hundar har avlats fram för olika syften och vissa av dem kräver betydligt mer arbete än andra. En understimulerad hund kommer att göra dig olycklig.

9. Respektera hundrädda människor
Om en person är rädd – respektera det. Stå inte där och låt din energiska pudel hoppa upp mot ansiktet på personen samtidigt som du bedyrar att den ju är ”så liten” och ”sååå snäll”. Det du gör då är att du förminskar den andra människans känslor.

zandra_stoffe6

10. Stressa inte valpen
Valpen är (oftast) åtta veckor när den kommer hem till dig. Den behöver inte lära sig sitt, ligg, tass och rulla runt direkt den kommit innanför dörren. Låt den ta det lugnt och upptäcka sitt nya hem. Lägg fullt fokus under den första tiden på att ge valpen trygghet, gos och låt den sova när den behöver (vilket är ungefär hela tiden).

11. Hunden är ingen leksak
Förhoppningsvis vet du det här redan, men det skadar aldrig att upprepa det: hunden är ingen leksak. Köp inte en hund bara för att den är liten och söt. Köp inte en hund för att du ska bära runt den i en väska. Köp inte en hund bara för att du vill ha ett gulligt Instagramkonto.

12. Gnäll inte över att det kostar att ha hund
Det kostar att ha hund: lev med det eller var utan.

zandra_stoffe4

13. Håll hunden i trim
Jag har aldrig fattat hur folk tänker när de låter sina hundar bli gravt överviktiga. Det skär i hjärtat att se taxar som går och släpar magen i marken. ”Men de tycker ju det är så gott” säger vissa. Ja, de tycker det är gott. Jag tycker Ben & Jerrys är jättegott och skulle kunna äta hur mycket som helst, men jag GÖR det inte för jag vill leva ett friskt och långt liv.

14. Plocka upp efter din hund
Bara gör det.

15. Sörj din hund
Det finns människor som påstår att det inte är så farligt när en hund dör. ”Det var ju bara en hund”. I helvete det var ”bara en hund”! Det var din bästa vän, en trogen kompis som stått troget vid din sida oavsett vad. En älskad familjemedlem som gett dig ovillkorlig kärlek under hela sin livstid. Gråt, skrik, slå i kuddar. Gör vad du behöver för att bearbeta sorgen i stället för att lyssna på idioter som inte förstår vad du går igenom.

Zandra Lundberg är skribent och stolt ägare till hunden Stoffe, en ettårig Griffon bruxellois. På Zandra Lundbergs Facebook-sida hittar du fler krönikor och texter av henne. Vi gillar Zandra, gör det du också!

Eller kolla in hennes och Stoffes äventyr på Instagram:

Gilla gärna Newsner Djur