Glädjebeskedet: Färre mygg än vanligt i sommar

Glädjebeskedet: Färre mygg än vanligt i sommar

De flesta av oss är nog överens om att sommaren är den härligaste årstiden, men även då finns det störande moment.

Vi vet alla hur irriterande det är att vakna upp med kroppen full av små myggbett som sedan driver en närmast till vansinne.

Nu kommer dock glädjande besked inför årets sommarkvällar.

Det finns inget härligare än sommarkvällar tillsammans med vänner. Att kunna sitta ute länge och bara ha det mysigt är en av de stora fördelarna med de varmare månaderna.

Det finns dock plågor även då – och vi är säkerligen många som känner igen den irriterande känslan när man har ett gäng myggor som stör i den annars trivsamma stunden.

Jag är en sådan som får för mig att myggorna verkligen dras till mig och jag tycker verkligen att de kan förstöra en hel kväll. Ska man iväg någonstans under sommaren så är myggstift det första som jag packar ner.

Till den här sommaren finns det säkert många som fasar inför alla myggfyllda kvällar, men för de som avskyr att vakna upp med röda, kliande utslag på armar och ben kommer nu glädjande besked.

Det väntas i år bli färre mygg än vanligt – i alla fall i början av sommaren.

– De mygg som kommer tidigast på våren, som vi kallar för snösmältningsmygg, de kommer nog att få det kämpigt i år. Vi ser färre av dem i de områden där vi haft dåligt snötäcke och torrt i markerna, säger Anders Lindström, som forskar om mygg på Statens veterinärmedicinska anstalt, till Sveriges Radio Ekot.

Så alla vi som avskyr att ha mygg surrandes runt våra huvuden kan alltså dra lite av en lättnadens suck.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna