Larmet: Därför avrättas slavar i Thailand. Det handlar om din mat.

Den thailändska räkindustrin är beroende av slavarbete.
Brittiska The Guardian har i sex månader rest runt i Thailand.

De söker sig till Thailand med löften om arbete, men säljs som slavar och tvingas arbeta 20 timmar om dygnet och får utstå regelbunden misshandel.
Men framförallt vittnar de som undkommit om hur de sett andra slavar – avrättas.

Båtarna som slavarna arbetar på fiskar på internationellt vatten upp oätbar fisk som säljs till företag som producerar fiskmjöl. Fiskmjölet används i räkodlingar, har The Guardian visat.

Varken Coop, Hemköp eller Willys säljer asiatiska jätteräkor enligt en rundringning som SvD gjort. Ica har dem inte heller i centralt sortiment men enskilda butiker kan ha dem på eget initiativ. Men räkor från Sydostasien finns fortfarande på restauranger i Sverige och kan mycket väl hamna på din tallrik.
Men även om du undviker jätteräkorna kan det fortfarande hända att du får mat som producerats med hjälp av slavarbetarna.
– Det är tydligt att fiskmjölet går in i jätteräkorna, men det är också troligt att de går in i pangasiusodlingarna i Asien, säger Ellen Bruno, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, till SvD.
Pangasius kan framför allt ätas av våra barn.
– Pangasius äts i stora lass här. Den är väldigt billig och en typisk fisk man får i skolkök och på restauranger, säger Emma Bruno.