13-åriga Moa räddade äldre kvinna från tågspåret – sekunder innan tåget körde på bilen

Med bara några sekunders marginal räddade 13-åriga Moa livet på en äldre kvinna som var påväg att bli påkörd av ett tåg. Kort efter att Moa dragit undan den chockade kvinnan så kom tåget, och totalförstörde bilen på spåret.

Nu uppmärksammas Moa som en av Aftonbladets ”svenska hjältar”.

– Den äldre kvinnan stod med en fot på perrongen och en fot på spåret. Då tog jag tag i hennes armar och drog upp henne, säger Moa till Aftonbladet.

Roslagsbanan där kollissionen inträffade. OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Bertil Ericson / TT

När 13-åriga Moa skjutsades till tennisträningen bad hon sin pappa stanna bilen då hon såg något konstigt på tågstationen vid Enebyberg.

Moas pappa Magnus bromsade, och Moa sprang fram till spåret. Där stod en kvinna, med ena foten på perrongen och andra på spåret. Fronten på hennes bil hade tippat ner på spåret, och bakdelen var kvar på perrongen.

Magnus ringde 112 och sa till larmoperatören att tågtrafiken på Roslagsbanan måste stoppas. Ett tåg var dock nära, och skulle inte hinna bromsa.

Foto: Shutterstock

Drog upp den äldre kvinnan från spåret

Moa tog tag i den äldre kvinnan och drog upp henne från spåret. Några sekunder senare kom tåget, vars förare tutade flera gånger, men hade dock ingen chans att bromsa. Bilen blev totalförstörd, men kvinnan klarade sig oskadd tack vare Moa.

Efteråt har Moa hyllats som en hjälte, både i lokaltidningen Mitt i och i Aftonbladet. Hon har också fått ett personligt tack av kvinnans make.

– Jag fick vykort och choklad av honom. Det känns kul att bli uppskattad, säger Moa Giertz till Aftonbladet.

Vilken modig ung flicka. Tack vare Moa är den äldre kvinnan oskadd.