16-åriga Greta Thunberg får samma internationella pris som Astrid Lindgren: ”Jag är djupt tacksam och hedrad”

.

Greta Thunberg, 16, får ännu ett pris.
Den svenska klimataktivisten belönas nu med Right Livelihood-priset.
Hon är den tredje svensken som får priset – efter Astrid Lindgren och organisationen Kvinna till Kvinna.
”Jag är hedrad, men det är inte jag själv som är vinnaren”, säger 16-åringen.

Tidigare har författaren Astrid Lindgren fått priset. Nu kan vi addera ytterligare en svensk på den långa listan över Right Livelihood-pristagare, som ges ut av en svensk stiftelse:

Greta Thunberg, 16.

Bland tidigare vinnare märks också den uppmärksammade visselblåsaren Edward Snowden, journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan, gynekologen och läkaren Denis Mukwege från Kongo som sen skulle få Nobels fredspris, och den svenska organisationen Kvinna till Kvinna.

Priset brukar kallas för ”det alternativa Nobelpriset”.

Den svenska 16-åringen är just nu i New York där hon bland annat deltar i FN-möten om klimatet tillsammans med världens ledare. Thunberg valde att segla över Atlanten i augusti. Den 28 augusti anlände hon, efter två veckor till sjöss, till New York.

Hennes gripande tal under söndagen har fått många att reagera. På måndagen publicerade TV4:s expertkommentator Marcus Oscarsson ett långt inlägg om Thunbergs engagemang som fått stor spridning på Facebook.

Priset går till modiga människor

Priset delas ut till modiga människor som ser lösningar på problem som är globala. Enligt TT står det att läsa så här i motiveringen till varför Greta Thunberg får priset:

”Thunberg fortsätter att outtröttligt förmedla sitt budskap: acceptera fakta, inse det akuta läget och agera därefter […]. Hennes raka och kompromisslösa sätt att tala till makthavare har gett eko över hela världen”, skriver juryn i motiveringen och hyllar även hennes öppenhet kring sin diagnos, Asperger, skriver TT, uppger Svenska dagbladet.

Greta: Jag är djupt tacksam och hedrad, men…

Greta vill tacka för priset, men säger samtidigt att hon delar detta med alla andra som vill göra en insats för klimatet.

”Jag är djupt tacksam och hedrad, men som alltid när jag får priser så är det inte jag själv som är vinnaren. Jag är en del av en global rörelse av skolbarn, ungdomar och vuxna i alla åldrar som bestämt sig för att skydda vår planet. Jag delar mitt pris med alla dem”, säger hon till Right Livelihood, uppger TT.

Stort grattis, Greta! Dela gärna vidare inlägget för att gratulera henne du också!