5 anledningar till att alla borde ha äppelcidervinäger hemma i skafferiet.

Sedan urminnes tider har äppelcidervinäger används för att lindra små krämpor, bekämpa sjukdomar och för att förbättra kroppens allmänna hälsa. Personligen använder jag nästan aldrig denna mirakelvätska, men efter att ha läst detta ska jag alltid se till att ha en flaska hemma i skafferiet. Äppelcidervinäger innehåller över 30 viktiga näringsämnen, höga halter av vitamin B och A, eteriska fettsyror, mineraler och det säger sig självt att det är bra för kroppen. Under åren har flera studier visat att äppelcidervinäger kan fungera för att balansera kroppens ämnesomsättning, vårda huden, bekämpa allergier och lindra andningsrelaterade sjukdomar. Vissa knep med äppelcidervinäger kanske jag själv skulle klassa mer som ”husmorsknep”, men det skadar ju aldrig att pröva ändå.

1. Bra för hjärtat

Hjärt-kärlsjukdomar är för en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Äpppelcidervinäger innehåller bland annat antioxidanten klorogensyra, som har visat sig skydda LDL-kolesterolpartiklar från att oxideras, vilket är en fördel om du vill ha ett hälsosamt hjärta.

En studie från Harvard kvinnor som åt salladsdressing med äppelcidervinäger hade en minskad risk för hjärtsjukdomar. Många forskare tror att äppelcidervinäger har positiv effekt på hjärthälsan, men det har gjorts för få studier på människor för att man ska kunna vara säker. Däremot har en studie visat att vinäger sänker blodtrycket på råttor.

2. Kan minska insulinkänslighet

Äppelcidervinäger har visat sig ha många fördelar för insulinet och blodsockret, speciellt för människor med typ-2 diabetes. Flera studier har visat att äppelcidervinäger ökar insulinkänsligheten och sänker blodsockret.

Äppelcidervinäger har bland visat sig förbättra insulinkänsligheten med 19-34% vid ett kolhydratrikt mål, enligt en studie från Arizona State University. Vinäger har också visat sig kunna sänka blodsockret med 34% när du äter bröd, visar forskning från universitetet i Milano.

apple

3. Dödar bakterier

Äppelcidervinäger innehåller bland annat ättikssyra, som kan hjälpa till att döda patogener, inklusive bakterier, enligt detta studie från North Carolina University. Traditionellt sett har vinäger länge används för att desinfektera sår, ta bort nagelsvamp och mot öroninfektioner. Vissa vittnar också om att äppelvinäger kan hjälpa mot acne, även om det inte finns några vetenskapliga belägg för detta.

Äppelcidervinäger kan också användas som konserveringsmedel i maten. Studier från North Dakota State University har visat att vinägern förhindrar tillväxten på bakterier som e. coli i isbergssallad. Så om du letar efter ett naturligt och billigt sätt att konservera mat, kan äppelcidervinäger vara ett bra alternativ.

4. För att gå ned i vikt

Eftersom äppelcidervinäger kan stabilisera blodsockernivån och öka insulinkänsligheten kan människor som vill gå ned i vikt ta hjälp av vinäger. Flera studier har visat att vinägern kan öka mättnadskänslan, vilket kan göra att du inte äter lika mycket kalorier.

Enligt en studie från Lunds universitet visade att vinäger tillsammans med kolhydratsrika mål ökade mättnadskänslan och fick personerna att äta 200-275 mindre kalorier om dagen.

En annan studie, gjord av japanska forskare med överviktiga personer, visade att ett dagligt intag på vinäger ledde till minskat kroppsfett, midjemått och viktnedgång.

5. Kan skydda mot cancer

Cancer är en fruktansvärd sjukdom, som kännetecknas av en okontrollerad tillväxt av celler. Det finns många som tror och hoppas på att äppelcidervinäger kan skydda mot cancern och vissa studier (1, 2, 3) har visat att vinäger kan döda cancerceller och motverka tumörer.

Det är dock viktigt att poängtera att alla dessa studier har gjorts på isolerade celler i provrör, eller på råttor, vilket säger ganska lite om vad som händer i en levande människa. Dessutom gjordes de flesta studien på risvinäger, inte äppelcidervinäger. Visst är det möjligt att äppelcidervinäger kan hjälpa till att förebygga cancer, men det är definitivt för tidigt att göra några rekommendationer baserade på aktuell forskning.

Bildkälla: Ekofilosophie

Visst verkar det ändå finnas väldigt mycket positivt med att ta sig en sked äppelcidervinäger? Dela gärna med dig av listan om du tycker att fler borde veta detta.