6-årig flicka påkörd av elsparkcykel – fick ögonbrynet spräckt efter förarens vansinnesfärd: ”Körde för fort”

Sundsvalls kommun är en av de senaste i ordningen att säga ja till uthyrning av elsparkcyklar. Sedan införandet för någon vecka sedan har dock elsparksolyckorna ökat med 100%, enligt polisen. 

I helgen blev en sexårig flicka påkörd av en tonåring på elsparkcykel. Resultatet blev ett spräckt ögonbryn, det berättar Christian Hald som jobbar för polisen i Sundsvall. 

Allt fler använder elsparkcyklar för att förflytta sig, i synnerhet unga. I Sundsvalls kommun har elsparkcyklar för uthyrning bara funnits i drygt en vecka, men sedan införandet har olyckorna relaterade till fordonet ökat med 100%. Detta enligt Christian Hald som jobbar som polis i Sundsvall. 

Elsparkcyklar.
Elsparkcykel med två personer på. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I helgen fick polisen in flera larm om trafikolyckor där elsparkcyklar varit inkopplade. Varav ett fall där en sexårig flicka blivit påkörd

 – Det var en elsparkcykel som kom körandes för fort på en gågata kan man säga. Den är inte registrerad som en gågata men det är shoppinggata mitt inne i centrala Sundsvall där det rör sig många fotgängare, berättar polisen Christian Hald för Newsner. 

– Föraren körde för fort och åkte in i en sexårig flicka som lekte där. Han klarade sig oskadd men flickan fick ett spräckt ögonbryn. Hon hade cykelhjälm på sig och jag tror att det var det som räddade henne från att skadas mer allvarligt, tillägger han. 

Att köra elsparkcykel på Storgatan där olyckan skedde är inte förbjudet, men den unga kille som körde fordonet riskerar böter. Bland annat för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada, och olovlig körning.

Straffpåföljden tar hänsyn till att föraren är under 18 år, enligt polisen. 

LÄS MER: Kommun inför hårdare tag mot elsparkcyklar – kräver polistillstånd och 1 200 kronor per fordon

Fått 400 elsparkcyklar till stan

Elsparkcykel
Slängd elsparkcykel. Foto: Christine Olsson/TT

Trafikolyckan med elsparkcykeln och sexåringen är långt ifrån den enda som skedde i Sundsvall förra veckan, vilket Sundsvalls Tidning rapporterat om. 

– Vi har nyligen fått in 400 hyrcyklar till stan. Sedan dess har det varit många olyckor. Många kör ju dessa fordon när de har druckit och ska hem. Det är inte förbjudet att göra det, precis som att det inte är förbjudet att cykla berusad, säger Christian Hald till Newsner. 

Dock ska man ta hänsyn till miljö och omständigheter, och alla de regler som finns kring att framföra fordonet, menar polisen.