6 saker som ingen berättar för dig om flaskvattnet i matbutiken.

6 saker som ingen berättar för dig om flaskvattnet i matbutiken.

Är du precis som jag och resten av mänskligheten beroende av att dricka vatten? Då borde du läsa det här: Mysteriet med flaskvatten och det oförklarliga i att det säljs i sådana mängder. Idag är det standard för många att köpa vatten på flaska, ofta utan kolsyra, istället för att dricka direkt från kranen. Anledningarna till varför man kanske borde överväga att låta bli är flera. Men hur kan det då komma sig att många idag väljer flaskvatten framför rinnande vatten ur kran? Och varför bör man tänka en och två gånger innan man köper en flaska vatten?

1. Därför att det är peaken på kapitalismen.

Enligt Charles Fishman som skrivit boken ”The Big Thirst” är detta beviset på att kapitalismen nått sin peak: ”Man erbjuder hundratals variationer på en gratis produkt som egentligen inte kan varieras”. Varför inte öppna kranen och dricka nästan gratis istället?

1kapitalism600

2. För att redan i början förstod ingen varför man skulle köpa vatten på flaska.

Kim Jeffrey är mannen som introducerade Perrier i USA och berättar i boken ”Drinking Water: A History” att folk inte förstod vitsen med flaskvatten i början: ”Folk visste inte om man skulle hälla det i gräsklipparen eller dricka det”.
Men när Perrier började marknadsföra sitt vatten som en symbol för status sköt försäljningen i taket. Förklarligt har detta kallats århundradets pr-kupp – att i en ny förpackning sälja en gratis vara dyrt.

3. Det fräschaste vattnet kommer ur kranen.

För några år sedan visade en granskning att en flaska vatten innehöll mer bakterier än toaletterna på Stockholms Centralstation. Ett sådant vatten skulle bedömas som odrickbart om det kom ur kranen. Att det dessutom ska buteljeras och skeppas innebär att när man väl dricker vattnet så är det minst någon eller flera dagar gammalt.

3fraschtvatten600

4. Flaskvatten varnar för sig själv som produkt.

Läser man närmare på vissa flaskor som säljs med vatten står det ”Bör ej intas regelbundet av barn under sju år”. Något som alltså alla behöver för att leva kan helt plötsligt bli onyttigt då det kommer på flaska.

5. Miljöpåverkan är enorm i jämförelse med kranvatten.

En flaska buteljerat vatten ger mer än 1000 gånger så mycket CO2-utsläpp än kranvatten. Naturen belastas både i produktion av flaskor, transport och vid återvinning.

5plast600

6. För att det är 1 000 gånger dyrare än kranvatten.

I Sverige finns en naturlig tillgång till vatten av hög kvalitet för en kostnad om 2 öre per liter. I affär är normalpriset för flaskvatten 1 000 gånger dyrare.

6spola600

Personligen visste jag inte om att det var sådana enorma skillnader. Jag kommer i alla fall tänka efter nästa gång jag köper vatten och delar gärna det här så att fler får ta del av budskapet. Gör gärna detsamma om ni tycker att det är värt att tänka på.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.