Räddningstjänsten: Gör det olagligt att fota olycksplatser.

Att allmänheten filmar och fotograferar större olyckor har utvecklats till ett än större problem för polis och ambulanspersonal. Nu vill Alarm Ambulansförbundet införa ett nytt brott i ämnet.

Tidigare har vi skrivit om att polis och ambulanspersonal vädjat om att allmänheten ska sluta filma och fotografera under svåra olyckor.

Nu har detta tagits ett steg längre.

Alarm Ambulansförbundet vill nu införa ett nytt brott kallat otillbörlig olovlig fotografering.
– Folk tar upp plats och kommer närmare och närmare. Vi får ständiga rapporter om fotograferande människor som vill ta sig så nära som möjligt, säger förbundets ordförande Henrik Johansson till TT, enligt Metro.

Han talar om ett exempel från en trafikolycka i Stockholm i helgen.
– Där var det en klunga av människor som höll sina telefonkameror ungefär som på ett bröllop, från några meter bara. Det blev en ohållbar situation för blåljuspersonalen.

Henrik Johansson medger att lagen kommer i målkonflikt med journalisters arbete, men understryker att det stora problemet är allmänheten.
– Det skapar någon slags underhållning av räddningsarbetet som för en drabbad individ kan handla om att överleva.
– Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till.

Förbundet ska uppvakta justitiedepartementet samt myndigheterna MSB och Socialstyrelsen i frågan.

Bildkälla

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.