73-åriga Ing-Marie får inget vaccinpass – eftersom hon saknar bank-id och dator: ”Det är skandal”

73-åriga Ing-Marie kan inte få ett vaccinpass. Det eftersom hon inte har en dator eller ett bank-id, rapporterar Aftonbladet.

Nu ryter hon ifrån.

Från och med 1 december är det ett krav på att visa upp covidbevis för att delta i vissa allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 personer.

Men för att få tillgång till sitt covidbevis måste man logga in på E-hälsomyndighetens webbsida covidbevis.se och legitimera sig med antingen bank-id eller liknande e-legitimation och spara ner beviset.

Foto: Janerik Henriksson, TT/ Shutterstock

Alternativet är att skriva ut en särskild blankett som man postar.

Men har man inte smartphones, en dator eller bank-id är det svårt att få ut covidbeviset. Det vet Ing-Marie, och hennes man Hans, 72, från Stockholm. De har nämligen tagit alla tre vaccindoser men har inte lyckats få något covidpass från E-hälsomyndigheten ännu.

– Det är faktiskt skandal. Jag har ringt dem minst sex gånger i dag. När jag kommer fram kopplar de mig till ett annat telefonnummer som säger att jag ska gå in på www, säger Ing-Marie till Aftonbladet.

”Vill inte sitta i soffan och glo”

Ing-Marie och Hans vill varken boka in någon resa eller något evenemang förrän de fått sina vaccinbevis.

Men framförallt är Ing-Marie orolig för att hon inte ska kunna handla julklappar eller gå på restaurang.

– Ygeman har ju sagt att alla som inte har tillgång till digitalt ska få ett vaccinationspass. Det lovade han, förstår du. Jag vill också gå ut och göra saker. Jag har tre sprutor och vill inte sitta i soffan och glo, säger Ing-Marie Eriksson.helskärm

Helst hade hon velat att vårdcentraler eller platser där man tar vaccin delade ut covidbevisen.

– De hade kunnat ha en bunt papper där att dela ut. Det hade varit smidigt. Nu måste folk gå till Elgiganten för att få ut det i stället, säger Ing-Marie Eriksson.

Be organisationer om hjälp

Linda Zobal på E-hälsomyndighetens presstjänst säger att man kan vända sig till organisationer som PRO för information om hur man gör för att få covidbevis.

Och man jobbar på att kunna hjälpa fler utan e-legitimation så småningom men just nu är det långa köer till E-hälsomyndighetens kundtjänst och de har flera veckors väntetid för att få vaccinationsbevisen.

Men har man inte e-legitimation och inte heller har tillgång till en dator hänvisar Linda Zobal till ett servicekontor, bibliotek eller ett medborgarkontor.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required