86-åriga Sivs sparkonto länsades av bedragare – har inte råd med sin egen begravning: ”Jag skakar”

Siv, 86, blev blåst av telefonbedragare. Nu har hon inte pengar kvar till sin egen begravning, det rapporterar Tv4 Nyheterna.

Bedragare som ger sig på äldre i hopp om att länsa deras sparkonton är inget nytt, men nya metoder testas regelbundet.

För några veckor sedan som det hemska hände. En kvinna ringde hem till 86-åriga Siv, sade att hon kom från Elon och frågade om hon köpt tre tvättmaskiner.

Siv svarade nej och blev då kopplad till, vad kvinnan sade, var Nordeas bedrägericenter.

– Jag vet att Nordea aldrig ringer upp, men det var direktkopplingen de sa att de gjorde. Då trodde jag att Nordea var på tråden, att det var de som skulle hjälpa mig, säger Siv till Tv4.

Personen i andra luren gav Siv instruktioner över hur hon skulle gå till väga i mobilen och mobilt Bank-ID.

Tömde sparkontot på 70 000

Bara kort efter samtalet hade hennes sparkonto på 70 000 kronor tömts helt.

– Nu undrar jag hur Nordea ska kunna hjälpa mig att få tillbaka pengarna jag har sparat för att leva vidare på och till begravningen. Det är det jag har sparat, för mina söners skull, säger Siv till kanalen.

Tv4 har försökt nå Nordea som avböjer intervju. Men i ett mejl skriver dem att de inte uttalar sig i enskilda fall och då varje fall är unikt ger de inte heller några generella svar.

Äldre dam, polis
Foto: Shutterstock, TT

Svenska bankföreningen vet inte hur vanligt det är att banker betalar tillbaka pengarna.

Men de tror att en dom från högsta domstolen, som gav en man rätt att få tillbaka sina pengar, kan påverka liknande fall i framtiden, det rapproterar Tv4.

LÄS MER: Bedragare lurar av äldre besparingar – genomskådades av pensionären Kurt: ”Sluta med dumheterna”

Polisens tips

För att skydda sig mot bedrägeri via telefon tipsar polisen om följande på sin hemsida

  • Var försiktig när du blir uppringd av telefonförsäljare du inte känner till. Ett enkelt tips är att avsluta samtalet för att undvika att få en oönskad faktura.
  • Gör en polisanmälan när du har fått en faktura på något du inte godkänt eller när du anser att du har blivit vilseledd.
  • Bestrid fakturor som du inte har godkänt eller när du har blivit vilseledd, för att undvika inkasso, betalningsanmärkningar och efterföljande åtgärder.

Dela gärna polisens råd med fler.