95-åriga Förintelseöverlevaren Hédi Fried besviken på Ulf Kristersson – efter mötet med SD

Ulf Kristersson har haft ett samtal på sitt arbetsrum med Jimmie Åkesson.
Nu reagerar Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 95. Hon är besviken på Moderaternas partiledare, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Det var på onsdagen som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gick ut på Facebook och berättade att han haft ett första möte på sitt arbetsrum i riksdagen med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: TT

– Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar, skriver Kristersson (M) på Facebook.

Efter detta har 95-åriga Förintelseöverlevaren Hédi Fried reagerat. Hon samtalade med Kristersson inför valet 2018, och i en uppmärksammad intervju sade hon då att M-ledaren ”bedyrade” att aldrig gå med på ”något samröre med SD”.

Enligt DN är 95-åringen ”besviken och ledsen” efter beskedet om M-ledarens samtal med SD-ledaren.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygglig”. Människor är så naiva, säger Hédi Fried till Dagens Nyheter.

Hon förklarar att hon, sedan deras möte inför valet 2018, skrivit brev till Kristersson för att upprepa att hon ”tror på honom”. På frågan om hon är oroad över att fler politiker ska prata med SD säger Hédi Fried:

– Jag är inte rädd, men det finns oroande tecken. Och dem måste man se klart men man får inte gripas av rädsla. Det är fortfarande tillräckligt många som inte vill ha ett auktoritärt samhälle, säger Hédi Fried till Dagens Nyheter.

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna