Agnes Wolds oro – för en situation som i Italien: ”Håll avstånd för i helsicke”

Bakterieprofessorn Agnes Wold brukar vanligtvis uppmana till lugn. Men coronaviruset har även fått henne att bli skraj.

”Hör att inläggningarna sakta börjar öka i Göteborg och att de kanske, möjligen, är på väg att ta fart. Nervöst”, skriver hon på Twitter.

På måndagen vårdas 78 personer med covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Av dessa får 35 intensivvård. För hela Västra Götalandsregionen är antalet 180 respektive 66.

Dagarna innan påskhelgen var läget annorlunda. Då var 119 coronasmittade patienter inlagda på sjukhus i regionen och 44 av dem fick intensivvård, skriver Expressen.

”Rädd att platserna inte räcker till”

Siffrorna skrämmer professorn Agnes Wold. Hon är rädd att sjukhusen inte ska kunna ta emot ett ökat antal sjuka och att det leder till en situation som liknar den i Italien.

– Jag är nervös för att det ska bli en situation där platserna inte räcker, så att det blir en otäck kaossituation som i Italien. Egentligen tror jag att sjukvården har tagit höjd för det. Det finns ju en krisledning. Men man blir ändå nervös, säger hon till Expressen

Agnes har tidigare siat om att det är lång tid kvar innan vi i Sverige kan börja leva som vanligt igen, vilket vi rapporterat om tidigare.

Under tiden fortsätter hon därför att påminna om hur viktigt det är att hålla avstånd.

”Hörrni, alla goa gubbar i Göteborg – håll för i helsicke avstånden nu när smittan börjar sprida sig även här hos oss! Annars förlåter jag er aldrig. Vården måste få möjlighet att ta hand om dem som blir allvarligt sjuka – det kan vara er kompis som hamnar där!”, skriver hon på Twitter.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, tycker dock att alla kan känna sig lugna över sjukvårdens kapacitet i Västsverige, skriver Expressen.

– Vi har fortfarande en god beredskap för att kunna ta emot fler. Vi kommer att få en fortsatt ökning, men hur brant kurvan blir vet vi inte. Vi har inte nått toppen. Kanske kommer den i början eller mitten av maj, säger hon till Expressen.

Vi håller med professorn. Fortsätt hålla avståndet så minskar vi smittspridningen tillsammans.

Dela gärna för att påminna fler om hur viktigt det är.