Professorns dom om Sverige – då kan vi leva som vanligt igen: ”Sommaren är körd”

Coronavirusets grepp om världen har satt käppar i hjulen för det mesta som kallas nöje under våren. I stället har folk blickat framåt mot sommaren.

Men professorn Agnes Wold vill inte ta ut någonting i förväg. Enligt henne är det långt kvar innan vi i Sverige kan leva som vanligt.

Folkhälsomyndigheten har förhoppningar om att läget ska ha lugnat sig i Sverige framåt sommaren och att man då kan börja röra sig inom landets gränser igen, vilket Newsner skrivit om tidigare.

Men professorn Agnes Wold är skeptisk. Enligt henne har Sverige inte nåt toppen på kurvan ännu, därav kommer det dröja innan vi går tillbaka till ett normalt liv, vilket Expressen var först med att berätta.

Speciellt lider hon med riskgrupperna.

– Första peaken kanske kommer i maj eller juni, och när den går över då kan alla 35-60-åringar glädja sig. Men för riskgrupperna… viruset är ju inte borta. Vi får avvakta. Den här sommaren är körd. Man ska inte tillbringa semestern med barn, barnbarn, mormor och morfar, säger hon till Expressen.

Foto: Thomas Johansson/TT

Agnes Wolds egen sommar påverkas i allra högsta grad då hennes man befinner sig i riskgruppen. Så istället för en sommar på landet tillsammans med både barn och barnbarn får de umgås på egen hand och hoppas på att läget har stabiliserat sig till hösten.

– Jag och min man kan nog inte umgås med barn och barnbarn i sommar. Kanske om vi har tur kan vi åka till landet ett par veckor själva, när barnen inte är där. Men nästa sommar är det nog lugnt. Hur det blir till hösten vet jag inte. Vi vet nog mer om ett par månader, säger hon och fortsätter:

– Vi får avvakta och se hur det blir med coronaviruset. Frågan är när man kan släppa ut sin 77-åring.

Risk för en andra våg av viruset

Enligt Wold finns det en risk för att en andra våg av coronaviruset sprider sig längre fram. Men den gången blir smittan lindrigare.

– Rimligen kommer den att bli lindrigare i Sverige där skolorna varit öppna och ungdomar har festat runt. De måste ha utvecklat mer immunitet än om de varit inlåsta som i andra länder där de sitter hemma, säger hon till Expressen.