Äldre man låg död i sitt hem – hittades efter fyra år: ”Jättekonstigt att vi inte märkt någonting”

82-åringen handlade i mataffären strax efter midsommar 2018.

Sedan försvinner han spårlöst utan att någon söker honom. Fyra år senare hittas han död i sitt hem i Norrköping, skriver Aftonbladet.

Måndagen efter midsommar 2018 gick den 82-årige mannen till mataffären och till apoteket för att handla.

Efter det försvann han, utan att någon märkte det.

Hittas död i sitt hem

När ventilationen i lägenheterna ska kontrollerar har fastighetsskötaren försökt få tag i den äldre mannen en tid utan att lyckas.

82-åringen svarar inte i telefon och när fastighetsskötaren till slut ringer på dörren den 12 april i år, är det ingen som öppnar.

Fastighetsskötaren bestämmer sig till slut för att låsa upp och inser direkt att någonting inte står rätt till och polisen larmas till platsen.

Den äldre mannen hittas död i hemmet och det är uppenbart att han legat död länge.

Dog en naturlig död

På grund av kroppens skick har rättsläkarna svårt att säga hur den äldre mannen har avlidit. Men då han är över 80 år gammal , och det inte finns något som talar emot det, drar man slutsatsen att han dött en naturlig död på grund av sjukdom.

Rättsläkarna kan inte heller säga säkert när den äldre mannen somnat in för gott, men man antar att det är någon gång under sommaren 2018 strax efter att han gjort sina sista inköp.

Den äldre mannen ligger således död i sitt hem i fyra år utan att någon reagerar.

Grannarna märkte ingenting

Efter dödsfallet delade polisen ut lappar till grannarna och bad dem som visste någonting om den äldre mannen att höra av sig.

Men ingen visste någonting.

27-årige grannen Jimmy Lagerqvist, 27, har bott i huset sedan 2016 men säger att han aldrig sett mannen.

– Det är tragiskt. Man tänker aldrig att det ska vara så, att en granne ligger död. Och det är jättekonstigt att vi inte har märkt någonting, säger Jimmy Lagerqvist, 27 till Aftonbladet.

En annan granne håller med om det är olustigt.

– Har man inga anhöriga är det väl lätt att det blir så här. Men det är konstigt att ingen har uppmärksammat det på flera år, säger en grannkvinna till tidningen.

Men på lokala ICA-butiken känner man igen honom.

Lisa Lörincz, 63, som jobbat 40 år i affären blir bestört när hon hör om kundens öde. Hon beskriver honom som välklädd och trevlig.

– Det är fruktansvärt. Vi borde vara mer måna om de vi har runt oss.

82-åringen läste vid Handelshögskolan i Stockholm på 1950-talet och jobbade som gymnasielärare i ekonomiämnen i hela sitt yrkesliv. Han hade inte några barn, han var aldrig gift och hans enda syster dog före honom.

Han hade hemtjänst under en period, men sa upp den och verkar ha varit isolerad den sista tiden i livet.

Men Aftonbladet har kommit kontakt med flera av de människor som känt honom genom åren. Och för dem var han varken okänd eller bortglömd.

Liknande fall

Det är inte första gången som liknande fall uppdagas.

I november 2021 upptäcktes ett liknande fall då en man i 75-årsåldern hittades död i sin lägenhet. Mannen befarades ha legat där i två års tid utan att ha blivit hittad.

Det var inte förrän grannar tog kontakt med polisen, efter att mannen inte synts till på länge som man hittade honom.

I lägenheten påträffades mängder av tidningar, brev och reklamblad. Den oöppnade posthögen nådde ända upp till brevinkastet, med brev och tidningar daterade ända tillbaka till 2019.

Och I februari samma år rapporterade vi bland annat om en kvinna som hittats död i sitt hem i Luleå. Kvinnan antog man då ha legat död i över en månads tid, trots att hon hade rätt till dagliga hemtjänstbesök.